Την συμμετοχή στα ερευνητικά προγράμματα του του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ύστερα από απουσία οκτώ ετών, λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, αποφάσισε η Ελλάδα, διαθέτοντας το συνολικό ποσό των 8,2 εκατατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, κατόπιν ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την εξεύρεση σχετικών κονδυλίων. Εξασφαλίσθηκε έτσι η συμμετοχή σε συγκεκριμένα προγράμματα, που προσφέρουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της εθνικής διαστημικής βιομηχανίας και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.
Αναλυτικά η κατανομή του ποσού ανά πρόγραμμα/δραστηριότητα είναι η ακόλουθη:
– Ανάπτυξη Διαστημικής Τεχνολογίας (GSTP) 2,4 εκατ. ευρώ
– Παρατήρηση Γης (Earth Observation – EOEP 5) 2,4 εκατ. ευρώ
– Τηλεπικοινωνίες και Ολοκληρωμένες Εφαρμογές (Telecom – ARTES) 2,6 εκατ. ευρώ
– Υποστήριξη Επιστήμης και Εξερεύνηση του Διαστήματος (Space Exploration – E3P) 300.000 ευρώ
– Παρακολούθηση Διαστημικής Δραστηριότητας (SSA) 200.000 ευρώ
– Ανάπτυξη Επιστημονικών Πειραμάτων (PRODEX) 300.000 ευρώ.
Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επανένταξη της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από την ESA σε πολιτικό επίπεδο και ενίσχυσε την εικόνα της χώρας μας ως κράτος-μέλους. Εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον των εγχώριων φορέων για την συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα αναμένεται να είναι ευρύ και άμεσο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να προετοιμαστεί, σε συνεργασία με την ESA, με στόχο την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διαστημικών προγραμμάτων.