Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Πολλές φορές έχουμε ακούσει τους Έλληνες Υπουργούς Εξωτερικών να τοποθετούνται στον δημόσιο λόγο τους με γνώμονα τη φράση πως η Ελλάδα ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Αφορμή για το παρόν άρθρο αποτελούν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος από την μια επισκέφθηκε το Ισραήλ και από την άλλη τη Παλαιστίνη θανάσιμο εχθρό του Ισραήλ.
«Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε επιτυχημένο το ταξίδι μας στο Ισραήλ. Είμαστε λίγο πριν πάμε στην Παλαιστίνη. Συναντηθήκαμε καταρχάς με τον Υπουργό Ενέργειας, μετά με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Νετανυάχου, με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό για ζητήματα μετανάστευσης και Παλαιστινιακού κ. Σαλόμ, είδαμε τον Πρόεδρο της χώρας κ. Ρίβλιν, είδαμε και μια σειρά από συμβούλους του Πρωθυπουργού σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομικών, επίσης την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κυρία Χοτοβέλυ, καθώς και την κυρία Λίβνι από την αντιπολίτευση. Είδαμε ανθρώπους που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το πού θα πάει η Ελλάδα. Συζητήσαμε για τη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ, βρήκαμε τα κοινά μας σημεία, είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουμε μόνο συμπτώσεις, έχουμε και διαφορετική γνώμη και απόψεις για μια σειρά από θέματα, αλλά αυτό που επεξεργαστήκαμε ήταν οι κοινές στρατηγικές που μπορούμε να έχουμε σε ζητήματα ενέργειας, τεχνολογίας, αξιοποίησης του νερού, στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας. Μιλήσαμε για την ανάγκη να συμβάλουν και τα δύο κράτη στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και το υπό εκκόλαψη θεσμικό σύστημα που υπάρχει ανάμεσα σε κράτη της περιοχής».
Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη Ραμάλα, αλλά όχι η τελευταία. Ελπίζω να ξανάρθω σύντομα. Ευχαριστώ τον Υπουργό Εξωτερικών Riad Al-Malki για τη φιλοξενία του και πρέπει να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτό το νέο και πολύ όμορφο κτήριο όπου στεγάζεται το Υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του λαού της Παλαιστίνης και της κυβέρνησής του. Είμαστε φίλοι. Είμαστε παλιοί φίλοι και υπήρχε πάντα αμοιβαία αλληλεγγύη μεταξύ μας. Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε τον παλαιστινιακό αγώνα και το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης. Η στήριξή μας συνεχίζεται σήμερα. Είχαμε εκτενείς συζητήσεις στην Αθήνα σχετικά με την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ της Παλαιστίνης και της Ελλάδας και συνεχίσαμε αυτές τις συζητήσεις σήμερα. Συζητήσαμε για την κατάσταση στην περιοχή, για τον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρ της ειρήνης, της ευημερίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή. Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινό παρελθόν αλλά και κοινό μέλλον για την υπεράσπιση αυτών των κοινών συμφερόντων. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση στη βάση των κρατών μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα διεθνή φόρα και οργανισμούς. Πιστεύουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να καθορίσουν τη δική τους ταυτότητα και να δημιουργήσουν τους δικούς τους θεσμούς. Η Ελλάδα ενθαρρύνει τη συμμετοχή της Παλαιστίνης σε όλες τις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία. Υποστηρίζουμε τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ειρηνευτική διαδικασία σε αυτή την περιοχή. Επίσης, εργαζόμαστε προκειμένου να αναπτύξουμε ακόμη καλύτερες διμερείς σχέσεις – και ήδη έχουμε καλές διμερείς σχέσεις σε όλα τα ζητήματα και τους τομείς. Φέρνω μαζί μου μια πρόσκληση εκ μέρους του Προέδρου προς τον Πρόεδρο Αμπάς. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συναντήσω σήμερα αυτόν τον σοφό άνδρα για πρώτη φορά στη ζωή μου και που θα έχω την ευκαιρία να του παραδώσω την επίσημη πρόσκληση της ελληνικής Κυβέρνησης και του Έλληνα Προέδρου. Μιλήσαμε για τις μελλοντικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών μας, μεταξύ του κ. Riad Al-Malki και εμού και συζητήσαμε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η ειρηνευτική διαδικασία εδώ στη Μέση Ανατολή είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Αγαπητοί φίλοι, αγαπητέ Riad Al-Malki, είμαι πολύ ευγνώμων που βρίσκομαι εδώ στην Παλαιστίνη και που είχα αυτές τις συζητήσεις μαζί σας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που θα συναντήσω τον Πρόεδρο Αμπάς και θα του παραδώσω την πρόσκλησή μας.
Από τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών προκύπτει μια αμοιβαία υποστήριξη και για τα δύο κράτη. Όμως πως είναι δυνατόν από μια η υποστήριξη στο κράτος του Ισραήλ και από την άλλη στη Παλαιστίνη; Συμβαδίζουν δύο αντικρουόμενα μέρη στη διεθνή πολιτική;