«Κέρβερος» και «Στύγα»! Έτσι “βάφτισε” επισήμως η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) τα δύο μικρότερα φεγγάρια του Πλούτωνα, που ήταν γνωστά μέχρι σήμερα ως «Ρ4» και «Ρ5» αντίστοιχα.
Τα δύο αυτά ονόματα της ελληνικής μυθολογίας έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Χάροντα, της Νύκτας και της Ύδρας, των άλλων τριών μεγαλύτερων δορυφόρων του Πλούτωνα.
Στην ελληνική μυθολογία, ο Κέρβερος αντιπροσωπεύει τον φύλακα του Άδη και είχε τη μορφή σκύλου με τρία κεφάλια και με ουρά που απόληγε σε κεφαλή δράκου, ενώ η Στυξ ήταν ένα από τα ποτάμια στις πύλες του Κάτω Κόσμου.
Ο Κέρβερος και η Στύγα ανακαλύφθηκαν το 2011 και το 2012 αντίστοιχα, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Hubble». Η επιλογή των ονομάτων για τα δύο μικρά φεγγάρια έγινε μέσω ψηφοφορίας στο διαδίκτυο, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500.000 άτομα, τα οποία πρότειναν διάφορα ονόματα. Το όνομα «Κέρβερος» ήρθε δεύτερο σε δημοτικότητα και η «Στύγα» τρίτη, ενώ πρώτο σε προτιμήσεις ήταν το «Βουλκάν» (ο Ήφαιστος των Ρωμαίων), το όνομα του πλανήτη καταγωγής του πρωταγωνιστή Μίστερ Σποκ στο «Σταρ Τρεκ».
Επειδή, όμως, το όνομα «Βουλκάν» έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στην αστρονομία και ο συγκεκριμένος θεός της μυθολογίας δεν σχετιζόταν άμεσα με τον Πλούτωνα, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έκρινε ότι η λαϊκή απαίτηση έπρεπε να παρακαμφθεί για χάρη των δύο αρχαιοελληνικών ονομάτων.