Δημοσιεύει ο Κωνσταντίνος Παντελής για το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ολλανδία
Η έκθεση «Faces – Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990», που είναι μία κοινή συμπαραγωγή των BOZAR – Palais des Beaux-Arts (Bρυξέλλες, Bέλγιο), Nederlands Fotomuseum (Ρότερνταμ, Ολλανδία) και Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 30 Μαΐου στο Ρόττερνταμ.
Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου. Στα εγκαίνια θα παραστεί η Πρέσβυς της Ελλάδος, κα Θηρεσία-Παρασκευή Αγγελάτου.
Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που αναζητά με το βλέμμα προς το παρελθόν τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις που έχουν συμβεί στο ευρωπαϊκό φωτογραφικό πορτρέτο από το 1989. Πρόκειται για μία σύμπραξη, στην οποία συμμετέχει ενεργά η Ελλάδα, τόσο οργανωτικά με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης όσο και καλλιτεχνικά με την συμμετοχή τριών Ελλήνων φωτογράφων. Οι τρεις Έλληνες συμμετέχοντες φωτογράφοι δίνουν τη δική τους προσέγγιση. Τα πορτρέτα καλλιτεχνών του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη παρουσιάζουν τη σμείξη ταυτότητας και πράξης, αναδεικνύοντας την επίδραση που έχει η ποιητική στη διαμόρφωση του προσώπου και κατ’ επέκταση και του πορτρέτου, ενώ οι «Αφηγήσεις της Ζωής» του Νίκου Μάρκου (σειρά βασισμένη σε οπτικοακουστικό έργο) καταφέρνουν να δείξουν τη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού αφηγήματος. Τέλος, η σειρά του Στράτου Καλαφάτη «Άθως / Τα χρώματα της πίστης», αναδεικνύει τον μικρόκοσμο των αγιορειτών, με εικόνες που αιωρούνται ανάμεσα στο θεϊκό και το εκκοσμικευμένο.
Μία ημέρα αργότερα, την Κυριακή 31 Μαΐου, θα εγκαινιαστεί από την πρέσβυ της Ελλάδος, κα Θηρεσία-Παρασκευή Αγγελάτου, η έκθεση «Τριάς – Trinity», στην Art Gallery στο World Trade Center του Ρόττερνταμ.
Τα «σημαίνοντα» γλυπτά της Κέλλυς Αθανασιάδου (Art Director στον εικαστικό χώρο “The Loft” στο κέντρο της Αθήνας) – μερικά από τα οποία τελούν σε εμπνευσμένη συνάφεια με την Πυθαγόρειο ‘Τετρακτύν’- υλοποιούν, μέσα από την «απτή» παρουσία του γλυπτού, υπερβατικά νοήματα. Μας προϊδεάζουν τα γλυπτά της ταλαντούχου Κέλλυς στην υπέρτατη αρμονία της κοσμικής διάστασης του σύμπαντος. Διάσταση που είναι συμφυής με την αίσθηση της μουσικής και της ποίησης.
Μνημειακά σε υπόσταση και «αρχέτυπα» σε περιεχόμενο είναι τα εικαστικά έργα του Απόστολου Ζολωτάκη (ζει και εργάζεται στην Ουτρέχτη τα τελευταία 25 χρόνια), που επικοινωνούν με τον εκάστοτε θεατή σε περισσότερα από ένα επίπεδα και μήκη κυμάτων. Τα «ιερατικά» έργα του καλλιτέχνη μάς ευαισθητοποιούν και μας προϊδεάζουν σε κόσμους πρωτόφαντους και συναρπαστικούς, όπως γράφει η Επιμελήτρια της έκθεσης, Ντόρα Ρογκάν, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου του Παρισιού. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ολλανδία και θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου.
Τέλος, αξίζει να υπογραμμισθεί η πρωτοβουλία του ζωγράφου Δημήτρη Βογιατζόγλου (ζει και εργάζεται στη Χάγη Ολλανδίας τα τελευταία 25 χρόνια), ο οποίος ανέλαβε να συγκεντρώσει Έλληνες και ξένους ζωγράφους στη Σέριφο από τις 8-14 Ιουνίου για να ζωγραφίσουν την άγρια φύση του νησιού. Πρόκειται για μία υπαίθρια καλλιτεχνική δημιουργία, όπου καλούνται καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να αποδώσουν με την προσωπική τους πινελιά τις άγνωστες ομορφιές του νησιού.
Ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος του χρώματος και των αισθήσεων, όπως τον χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος, ανέλαβε μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που συνδυάζει τα δύο μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τον πολιτισμό με τον τουρισμό. Η πρωτοβουλία, που επαναλαμβάνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μπορεί να θεωρηθεί ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού, που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικούς πόρους για τη χώρα μας.
Πηγή
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Χάγη