Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Με δεδομένο το «δόγμα Στουρνάρα» που λέει ότι «χωρίς την ευημερία των αριθμών, δεν υπάρχει ευημερία των ανθρώπων», ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε χθες ικανοποιημένος για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις. Έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες. Δεύτερον, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.085 εταιρείες με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, η μία στα δύο σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013, με πάνω από τα μισά επενδυτικά σχέδια να αφορούν σε αύξηση θέσεων εργασίας.

Η ελπίδα του κ. Σαμαρά συσχετίζεται και με μια σειρά άλλων θετικών εξελίξεων:
• Αισιοδοξία γύρω από το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με την Alpha και την Πειραιώς να κερδίζουν το στοίχημα και την Εθνική να το προσεγγίζει.
• Πυρετώδεις προετοιμασίες για την εκκίνηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που θα καλύψουν 50.000 θέσεις απασχόλησης
• Το α΄ τρίμηνο έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ
• Έως το τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμες οι συμβάσεις για τους 4 οδικούς άξονες

Οικονομικοί παρατηρητές θεωρούν πως καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια για να τρέξουν τα πράγματα, αλλά η όποια βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, δεν αντανακλάται στη μεγάλη μάζα των φορολογούμενων, που συχνά εκλαμβάνουν τις αισιόδοξες δηλώσεις των πολιτικών ως κοροϊδία…

ΥΓ: Πάντως αν περιμένουν να πέσουν τα ποσοστά ανεργίας από την «Επιταγή για τους ανέργους» θα περιμένουν πολύ. Ειδικά με την ποιότητα και τις ικανότητες των υπηρεσιών που διαχειρίζονται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η «Επιταγή» θα αποδειχθεί πολύ γρήγορα… πέτσινη, δηλαδή με μηδενικό πραγματικό όφελος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων