Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Follow @Sp_Rizopoulos
Όλα έχουν τη συμβολική σημασία τους στην πολιτική. Ακόμη κι από ένα περιστατικό καθημερινότητας βγαίνουν πολλές φορές σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα.
Πάρτε για παράδειγμα αυτό που συνέβη προχθές το βράδυ στη ΝΔ. Ήταν προγραμματισμένα τα εγκαίνια των κομματικών γραφείων της ΝΔ στη Ραφήνα, με κεντρικό ομιλητή τον τομεάρχη υποδομών και βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή το νεώτερο. Στην εκδήλωση θα παρευρισκόταν όπως ήταν φυσικό και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ωστόσο από τη γνωστή οργανωτική προχειρότητα που υπάρχει στα κόμματα, την ίδια ώρα προγραμματίστηκε και μια άλλη κομματική εκδήλωση πολιτευτή στο υπόλοιπο Αττικής, με ομιλητή τον Αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνη Γεωργιάδη. Όπως ήταν φυσικό, μόλις έγινε αντιληπτό πως συνέπιπταν χρονικά οι δύο εκδηλώσεις, άρχισε αμέσως ένας έντονος εσωκομματικός ψιθυρισμός περί «σφήνας» στην εκδήλωση της Ραφήνας.
Με προσωπική εντολή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη οι πάντες έσπευσαν στην εκδήλωση της Ραφήνας. Ανάμεσά τους, ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τσιάρας και παρά το γεγονός πως εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη κρίσιμη συνεδρίαση της βουλής για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Η κινητοποίηση αυτή προφανώς δεν έγινε λόγω της σπουδαιότητας των όσων θα έλεγε ο «μικρός» Κώστας Καραμανλής που κάνει τα πρώτα του βήματα στην πολιτική κι έχει πολύ δρόμο ακόμη. (Ανεξάρτητα από τι πιστεύει ή όχι ο Αχιλλέας Καραμανλής για τον γιό του, ένα επίθετο σε πάει μέχρι σε ένα ορισμένο σημείο. Από κει και μετά πρέπει να κουβαλήσεις εσύ το επίθετο και όχι το επίθετο εσένα.)
Η κινητοποίηση έγινε για να μην υπάρξει το παραμικρό περιθώριο υποψίας περί εσωκομματικών τριβών, σε ένα κόμμα που έχει υποστεί τις συνέπειες από τις έριδες «μητσοτακικών» και «καραμανλικών» στο παρελθόν. Το τελευταίο που θα είχε ανάγκη η ΝΔ στο δρόμο προς την διακυβέρνηση της χώρας, θα ήταν η αναβίωση μιας αντίθεσης, η οποία πραγματικά δεν εκφράζει τίποτα και κανέναν πλέον. Κι αυτό το απέδειξε έξυπνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αστραπιαία κίνησή του να εκπροσωπηθεί στη εκδήλωση της Ραφήνας το κόμμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να τιμηθεί με αυτό τον τρόπο η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού.
Ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φαίνεται να δικαιώνεται σε όλα τα μέτωπα που άνοιξαν εναντίον του από το 2009 οι αντίπαλοί του, πολιτικοί και όχι μόνο.
Τα οικονομικά των κομμάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν άφησαν καμία «σκιά» για την περίοδο Καραμανλή. Γι αυτό άλλωστε και οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν συντόμως κι αναμένεται το πόρισμα.
Τα πειραγμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και η υπόθεση Γεωργίου παραμένουν ανοιχτό θέμα, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια των Ευρωπαίων να κλείσουν άρον άρον την υπόθεση και να καλύψουν το πρώην διοικητή. Η ελληνική δικαιοσύνη προς τιμήν της, μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον, επιτελεί το καθήκον της με υψηλό αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης και γι αυτό ασκήθηκε έφεση για την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που αθωώθηκε λίγες μέρες νωρίτερα από την από την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος για την καταγγελία ότι υπηρετούσε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ εργαζόταν στην Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Και βεβαίως πριν από λίγες μέρες επίσης, η εισαγγελέας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρότεινε να αθωωθούν όλοι όσοι κάθονται στο εδώλιο για βαρύτατα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα στην υπόθεση του Βατοπεδίου, που αποτέλεσε το μοχλό για την ανατροπή της διακυβέρνησης Καραμανλή και την έλευση του Γιώργου Παπανδρέου στην εξουσία, για να ακολουθήσουν όσα ακολούθησαν.
Δικαιωμένος «τρία στα τρία» ο Κώστας Καραμανλής κι ας μέτρησε απώλειες. Όχι μόνο πολιτικές. Αλλά και ανθρώπινες καθώς αποδεικνύεται και στη δική του περίπτωση πόσο σκληρός είναι ο κόσμος της πολιτικής και πόσο πρέπει να «στεγνώσεις την ψυχή σου» όπως θα έλεγε κι ο θείος του Κωνσταντίνος Καραμανλής, για να σταθείς όρθιος για τον εαυτό σου, για την παράταξή σου, για την πατρίδα σου. Κι αυτές οι ανθρώπινες απώλειες είναι που μετράνε περισσότερο στην ψυχοσύνθεση ενός ηγέτη.
«Ποιος θα ζητήσει γ@μώ …………. τους τώρα συγγνώμη από τον τάφο στον Γιάννη τον Αγγέλου;». Τάδε έφη φίλος… Όσοι ήταν παρόντες, ξέρουν τι εννοώ.