Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Η ενθρόνιση έφερε πιο κοντά Φανάρι και Βατικανό

Ένα εκατομμύριο πιστοί από κάθε γωνιά της γης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου Πάπα Φραγκίσκου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα κατάνυξης με τους ιερείς να τοποθετούν στους ώμους του Πάπα το χιτώνιο από μαλλί προβάτου και αρνιού με τους πέντε κόκκινους σταυρούς υπενθυμίζοντας τον Καλό Ποιμένα που φέρει το χαμένο πρόβατο στους ώμους του.

Ο νέος Ποντίφικας θεωρείται στην καθολική πίστη διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου. Ο Φραγκίσκος έλαβε το δαχτυλίδι του ψαρά από τα χέρια του πρώτου στην ιεραρχία καρδινάλιου, διάκονο Σοντάνο. Το δαχτυλίδι, που απεικονίζει τον Απόστολο Πέτρο που ήταν ψαράς και έγινε μαθητής του Ιησού, είναι φτιαγμένο από επιχρυσωμένο ασήμι και φέρει το όνομα του νέου Πάπα στα λατινικά.

Στην τελετή παρευρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας, έδωσε το παρόν σε ενθρόνιση Πάπα. Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην τελετή.

Πλήθος ηγετών κρατών και κυβερνήσεων αλλά και εκπρόσωποι από θρησκείες και δόγματα χριστιανικών και άλλων εκκλησιών παρευρέθηκαν στην ιστορική τελετή του πρώτου Ποντίφικα από τη Λατινική Αμερική. Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι σάλπιγγες ήχησαν από νωρίς μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για την έναρξη του τελετουργικού. Ο νέος Ποντίφικας κατέβηκε στην κρύπτη όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Πέτρου για προσευχή και εξομολόγηση.

Στη συνέχεια η πομπή συνεχίστηκε μέχρι την έξοδό της από το ναό, υπό τους ήχους της χορωδίας που έψελνε το τροπάριο “Ιησούς ο Βασιλεύς”. Η πομπή κατέληξε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η προσωπικότητα του νέου Πάπα που ανατρέπει τους κώδικες έχει κερδίσει τον απλό κόσμο από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος αναλαμβάνει τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μία δύσκολη περίοδο και έχει μπροστά τους πολλές προκλήσεις. Ο Πάπας Φραγκίσκος ωστόσο θέλει να εγκαινιάσει μία νέα εποχή στο Βατικανό, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την τελετή ενθρόνισης το Ευαγγέλιο διαβάστηκε και στα ελληνικά για να καταδείξει ότι η Οικουμενική Εκκλησία απαρτίζεται από τις μεγάλες παραδόσεις της Ανατολής και της Δύσης.

Εν των μεταξύ, σε «πολύ εγκάρδιο, χριστιανικό κλίμα» δείπνησε προχθές βράδυ ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Βατικανό. Το δείπνο διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες. Τόσο ο αργεντινός προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαμένουν στο εσωτερικό του Βατικανού, στον Οίκο της Αγίας Μάρτας (Domus Santae Marteae) όπου κατέλυσαν οι εκλέκτορες καρδινάλιοι κατά την διάρκεια του κογκλάβιου.

Η ιταλική RAI υπογράμμισε ότι «η στάση και οι πρώτες του κινήσεις δείχνουν ότι σημείο αναφοράς του πάπα Φραγκίσκου Α’ φέρεται να είναι ένα εκκλησιαστικό σύστημα στην κορυφή του οποίου να μπορεί να βρίσκεται ένας “πρώτος μεταξύ ίσων”»(primus inter pares, στα λατινικά). Αυτό είναι ένα οργανωτικό οικοδόμημα που ιστορικά ταυτίζεται με την παράδοση της Ορθοδοξίας.

Ο νέος Ποντίφικας δεν αυτοχαρακτηρίστηκε Πάπας, αλλά «επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου». Σε άλλη μια συμβολικού χαρακτήρα κίνηση, ανακοινώθηκε ότι στο οικόσημο που θα συμβολίζει την θητεία του δεν συμπεριλαμβάνονται τα τρία στέμματα που συνδέονται με την παπική εξουσία. Επελέγησαν μόνον τα κλειδιά του Αγίου Πέτρου και η αρχαία μίτρα του επισκόπου της Ρώμης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων