Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Η επιστολή του Φ. Νίτσε στον Α. Σαμαρά

Αγαπητέ Αντώνη,

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το στάδιο της μετάβασης από τη παρούσα μηδενική μου κατάσταση μέχρι την αρχή της επανάληψης της ζωής μου, είναι απίστευτα βαρετό. Κατέχεις επίσης πως τρέφω ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό! Παρότι με εξοργίζει η αλαζονεία του λαού σας που με τόλμη χαρακτηρίσατε κάθε τι που ήταν ξένο σαν «βάρβαρο» εντούτοις σας έχω αποδεχτεί ως αμαξηλάτες του πολιτισμού μας. Ακριβώς γι’ αυτό, θέλησα να σου γράψω μια επιστολή γιατί αυτά που βλέπω, περιμένοντας στη σπηλιά μου στο ψηλότερο βουνό, να συμβαίνουν στη χώρα σας με θλίβουν. Και είμαι σίγουρος πως, αν ο Ζαρατούστρα μου θα έπρεπε να ξαναγραφεί, το δικό σας λαό θα φρόντιζα να καθοδηγήσει!

Αυτή τη στιγμή Αντώνη, οδηγείς ένα λαό όπως ένας βοσκός το κοπάδι του! Και είναι δική σου η ευθύνη να προστατέψεις αυτό το κοπάδι από τυχών κινδύνους! Όμως Αντώνη, πρέπει να γνωρίζεις ότι η ηδονή του κοπαδιού είναι παλαιότερη από την ηδονή του «Εγώ» και για όσο καιρό η καλή συνείδηση θα ονομάζεται ”κοπάδι” μόνον η κακή συνείδηση θα λέει «Εγώ»!

Ο λαός σου σε χαρακτηρίζει ως ψεύτη και ως μαριονέτα των άλλων μεγάλων λήσταρχων της Ευρώπης. Μάθε Αντώνη πως αυτός που δε πιστεύει στον εαυτό του θα λέει πάντα ψέματα. Τις διαταγές Αντώνη τις δέχεται αυτός που δε μπορεί να υπακούσει στον εαυτό του. Κατά συνέπεια Αντώνη, αν δε μάθεις να ακούς τον εαυτό σου και αν δε καταφέρεις να πιστέψεις σε αυτόν, ο λαός σου, το κοπάδι σου, κάποια στιγμή θα γυρέψει άλλο αφεντικό!! Γιατί Αντώνη, αυτός που δε μπορεί να διατάζει τον εαυτό του είναι αναγκασμένος να υπακούει! Και μη φοβάσαι για τις συνέπειες της αλήθειας! Σαν άνθρωποι έχουμε τη τέχνη για να μη πεθάνουμε από αυτή.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα έπρεπε να έχω, αλλά δεν έχω, παρατηρήσει επάνω σου είναι η θέληση. Η θέληση του να σταματήσεις αυτή την όχι και τόσο ευνοϊκή πορεία του λαού σου. Γιατί Αντώνη, αν ήθελες θα το είχες καταφέρει! Το να θέλεις Αντώνη απελευθερώνει! Γιατί η θέληση είναι δημιουργία. Πρέπει να μάθεις να λύνεις τα προβλήματα σου μόνος σου και όχι να γυρεύεις βοήθεια από τους ξένους! Τα προβλήματα μας πρέπει να τα αγαπάμε γιατί μόνο έτσι έχουμε αίσθηση του βάθους και του βάρους τους. Και εσύ μου φαίνεται ότι τα απεχθάνεσαι! Τα νιώθεις σαν αρρώστια, σαν αυτή τη καταραμένη τη φυματίωση!

Ο λαός σε τίμησε με τη ψήφο του και σου εμπιστεύτηκε τη καθοδήγηση του! Μη θεωρήσεις όμως ούτε για μια στιγμή ότι αυτό βασίζεται στο ότι εσύ είσαι ικανός. Έχε στο νου σου ότι ο άνθρωπος, προτιμάει να θέλει το μηδέν από το να μη θέλει τίποτα!

Σε άκουγα να αναφέρεσαι συχνά σε ποιητές και ποιήματα στις ομιλίες σου και πίστευες Αντώνη ότι αυτό θα δώσει κάποιο τόνο λυρισμού σε όσα λες! Πόσο λάθος! Δεν έχουμε μάθει να ακούμε ποίηση και να τη καταλαβαίνουμε! Μιλάμε γι’ αυτή με τρόπο τόσο αφηρημένο γιατί έχουμε συνηθίσει όλοι μας να είμαστε κακοί ποιητές!

Ο λαός σου φοβάται Αντώνη για την άνοδο του φασισμού στη χώρα σας! Πες τους Αντώνη να μην ανησυχούν. Εκείνο που έχει δύναμη εξοντώνεται από το πνεύμα και έτσι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτή η αρρώστια θα σας αφήσει!

Κοίταξε τους φίλους σου Αντώνη! Κοίταξε πόσες χώρες είναι διατεθειμένες ειλικρινά να σε βοηθήσουν! Έκλεισες τις πόρτες σε παλιούς φίλους και αφοσιώθηκες σε έναν φίλο αμφιβόλου κινήτρων! Από τότε που κάποιος άνεμος μου εναντιώθηκε, ταξιδεύω με όλους τους ανέμους! Εσύ γιατί προσπαθείς να νικάς συνέχεια τον ίδιο άνεμο; Τουλάχιστον να κέρδιζες…

Χρησιμοποίησε το μυαλό σου Αντώνη, τη λογική σου! Να βλέπεις στον εαυτό σου ένα πεπρωμένο, να μη θέλεις να κάνεις «διαφορετικά» από αυτό που σου διατάζει αυτό το πεπρωμένο, αυτό ακριβώς είναι η ίδια η λογική! Αλλά πρόσεξε! Τη λογική που πηγάζει μέσα από το κοπάδι και όχι μέσα από το «Εγώ»! Ο άνεμος για σένα είναι το κοπάδι σου! Ποτέ μη φτύνεις ενάντια στον άνεμο αυτό!

Εδώ Αντώνη θα πρέπει να σε αφήσω! Βλέπεις αυτές οι ημικρανίες δε λένε να με αφήσουν ούτε και στο μηδέν μου! Θέλω να σε παρακαλέσω όμως κάτι! Μην ξαναρχίσεις πάλι τίποτε ιστορίες περί συνομιλιών σου με το Θεό! Νομίζω ότι έχω καταστήσει σαφές ότι ο Θεός είναι νεκρός! Μην επανερχόμαστε στα ίδια! Με κουράζει!

Γίνε αυτό που Είσαι Αντώνη! Αλλά, αν αυτό που Είσαι δεν είναι αυτό που ο λαός σου θέλει να Είσαι καλύτερα γίνε αυτό που θέλουν να γίνεις! Καπνός!!

Αντίο Αντώνη και να προσέχεις τους αμαξηλάτες!

Για τη μεταφορά:
Χαράλαμπος Σαραφόπουλος

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων