Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Η επίθεση των τζιχαντιστών στο Charlie Hebdo, το καλύτερο άλλοθι

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και ιδιαίτερα οι σκιτσογράφοι πενθούν μετά την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo. Όμως δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση απέναντι στο φρικιαστικό γεγονός και το θάνατο των 12 ατόμων όλοι όσοι το καταδικάζουν.

Ό,τι και αν λέμε και γράφουμε στα μέσα ενημέρωσης για την ελευθερία του λόγου το μόνο σίγουρο είναι ότι τα συντηρητικά αντανακλαστικά των γάλλων ψηφοφόρων θα αντιδράσουν πολύ έντονα στο επόμενο διάστημα. Ο γιος του Νικολά Σαρκοζί του πρώην συντηρητικού προέδρου της Γαλλίας και του ανθρώπου που την εποχή των μεγάλων εξεγέρσεων στις κοινότητες των νέγρων στα παρισινά προάστια υποσχόταν προσωπικά στους λευκούς κατοίκους ότι θα τους απαλλάξει από αυτούς του ταραξίες, έγραψε tweet που προκάλεσε αίσθηση. Αφού εξέφραζε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, καλούσε τους Γάλλους να «πάρουν τα όπλα».

Ο Αντώνης Σαμαράς σε προεκλογικό του μήνυμα από απομακρυσμένο σημείο δίπλα στο φράκτη του  Έβρου σημείωνε πως την ώρα που στη Γαλλία συμβαίνει η φοβερή επίθεση μουσουλμάνων τζιχαντιστών, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας θέλουν «να φέρουν περισσότερους λαθρο-μετανάστες και να τους δώσουν ιθαγένεια και ασφαλιστικά ταμεία. Η άκομψη δήλωση του πρωθυπουργού προς τέρψιν των συντηρητικών ψηφοφόρων προκάλεσε αντιδράσεις που ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Το γαλλικό περιοδικό L’Express σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ Σαμαρά δημοσίευσε σκίτσο του περιοδικού Charlie Hebdo με τη φράση «C’est dur d’être soutenu par des cons», ( «Είναι δύσκολο να υποστηρίζεσαι από ηλίθιους» ).

Κοντολογίς υπάρχουν διάφοροι τρόποι να δει κανείς το θλιβερό περιστατικό στο Παρίσι. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να το αποκωδικοποιήσουμε δηλώνει πολιτική θέση. Είτε ως τρομοκρατία γενικώς συνδέοντάς το έτσι με οποιαδήποτε δύναμη απειλεί την τάξη και ασφάλεια του κράτους, είτε ως το αποτέλεσμα της αυξανόμενης παρουσίας μουσουλμάνων σε ευρωπαϊκές χώρες, συνδέοντάς το με το μεταναστευτικό, είτε ως μια φάση ενός πολέμου ισλαμιστών εναντίων χριστιανών, ταυτίζοντας έτσι την οπτική μας με τις εξαγγελίες των ίδιων των αιμοδιψών τζιχαντιστών. Είναι επόμενο πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκές χώρες να εξαγγείλουν πολιτικές στο όνομα μιας ισλαμοφοβίας. Τα αποτελέσματα αυτού είναι καταστροφικά. Όπως σημείωσε η καθηγήτρια ισλαμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αγγελική Ζιάκα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο η αντιμετώπιση του θέματος από την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ είναι «τραγική», αφού η ισλαμοφοβία υποθάλπει τη χριστιανοφοβία και «ο φασισμός συναντά τους ακραίους του Ισλάμ».

Είναι ύψιστης σημασίας να μην μετατρέψουμε ένα κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης της ελευθερίας του λόγου σε άλλοθι για φοβικές και ρατσιστικές εξάρσεις ενάντια στους ευρωπαίους μουσουλμάνους, ή σε συγχωροχάρτι για αιματοχυσίες ευρωπαϊκών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από Βημα και efsyn.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων