Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι επιθεωρητές για εγκλήματα πολέμου του ΟΗΕ κάλεσαν σήμερα, Δευτέρα, τις ευρωπαϊκές χώρες να τους δώσουν τη δυνατότητα να παίρνουν συνεντεύξεις από περισσότερους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες από τη Συρία, με σκοπό να τεκμηριώσουν καλύτερα τις τελευταίες παραβιάσεις που έχουν τελεστεί, ισχυριζόμενοι ότι η διαδικασία αυτή έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη.
Η Επιτροπή, που συστάθηκε πριν από πέντε χρόνια, λέει ότι έχει συντάξει έναν εμπιστευτικό κατάλογο υπόπτων από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές της σύγκρουσης, οι οποίοι έχουν τελέσει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Παράλληλα, έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις μεγάλες δυνάμεις να παραπέμψουν τη Συρία στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
«Απευθύνουμε έκκληση προς τις χώρες εντός της Ευρώπης που φιλοξενούν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες από τη Συρία να μας επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτούς και να απαλείψουν τυχόν εμπόδια στο έργο μας», δήλωσε ο Paulo Pinheiro, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη Συρία, ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ο ίδιος δεν κατονόμασε τις χώρες της Ευρώπης που εμποδίζουν την πρόσβαση των ερευνητών σε Σύρους πρόσφυγες. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στη Γερμανία διαμέσου της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Τουρκίας.
«Ο χρόνος είναι η ουσία, ιδιαίτερα εάν η Επιτροπή προτίθεται να συνεχίσει την προετοιμασία καλά τεκμηριωμένων εκθέσεων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, παρά εκθέσεων ιστορικού χαρακτήρα», συμπλήρωσε ο Pinheiro.
Να αναφερθεί ότι η συριακή κυβέρνηση είχε δώσει πρόσφατα πληροφορίες στα Ηνωμένα Έθνη, τις οποίες το ειδικό όργανο του ΟΗΕ είχε εξετάσει στο πλαίσιο των ερευνών του για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, όπως πρόσθεσε ο Pinheiro.
Η Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι διατηρεί μια βάση δεδομένων περίπου 5.000 λεπτομερών συνεντεύξεων και άλλων πληροφοριών, μερικές από τις οποίες είναι κοινόχρηστες με τις εθνικές έννομες τάξεις που επιδιώκουν να διώξουν τους υπηκόους τους που λειτουργούν ως ξένοι μαχητές.
Όσον αφορά στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Pinheiro δήλωσε ότι: «Δεν πρέπει να επιτρέπεται η πολιτικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας από οποιοδήποτε μέρος της σύρραξης. Γιατί, όπως έχουμε δει ξανά και ξανά, τα οδοφράγματα της γραφειοκρατίας είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα οδοφράγματα από τα όπλα του πολέμου».
Από την πλευρά της η Μόσχα ενέτεινε τον «πόλεμο» των δηλώσεων με την Ουάσιγκτον την Κυριακή, λέγοντας ότι οι θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές από τον υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμό δυνάμεων κατά του συριακού στρατού απειλεί την εφαρμογή του Αμερικανο-Ρωσικού σχεδίου κατάπαυσης του πυρός για τη Συρία.
Ο Σύρος πρέσβης, Hussam Aala, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί του συνασπισμού έδειξαν ότι «μια σειρά από χώρες εξοπλίζουν τον Daesh (Ισλαμικό Κράτος) συμπράττουν με αυτήν την τρομοκρατική ομάδα και να συντονίζονται μαζί τους».
«Οι εκθέσεις της Επιτροπής έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα και συστάσεις που απέχουν πολύ από το να είναι δίκαιες και σίγουρα προκατειλημμένες», κατέληξε ο Aala.
Πηγές: Reuters, AFP