Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Η προοπτική ένοπλη σύρραξης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ποτέ δεν ήταν ένα σοβαρό ενδεχόμενο μετά τη χθεσινή κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους. Μακριά από σενάρια συνομωσιολογίας και περίεργες προφητείες που δεν μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο αξιόπιστης ανάλυσης οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις μας και στις απόψεις μας που εκθέτουμε δημόσια. Σημειώνουμε τα παραπάνω καθότι πολλοί ήταν αυτοί που είτε από αφέλεια είτε πλανημένοι άρχισαν να διαδίδουν φήμες περί ένοπλης σύγκρουσης Ρωσίας και Τουρκίας.
Η Ρωσία το προσεχές χρονικό διάστημα δύσκολα θα προχωρήσει στη λήψη και εφαρμογή στρατιωτικών μέσων χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούμε να δούμε ανάλογη κίνηση από την Ρωσική αεροπορία στα πλαίσια του ισοδύναμου αντίποινου. Με μια ρωσική οικονομία που βρίσκεται σε σχετική ύφεση και μια Τουρκία κράτος μέλος του ΝΑΤΟ ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση μεταξύ των δύο κρατών είναι αρκετά δύσκολη. Άλλωστε το πιάτο της εκδίκησης τρώγεται κρύο.
Κυρίαρχα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν είναι σε ενεργειακό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Αρχικώς, η Ρωσία αναμένεται να κάνει «καψώνια» στην Άγκυρα αναφορικά με τη διανομή και παροχή φυσικού αερίου κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην τουρκική αγορά. Δεδομένου πως η διπλωματία των αγωγών αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στην διεθνή πολιτική με πολλαπλά οφέλη για τις εμπλεκόμενες χώρες η διάρρηξη των σχέσεων Ρωσίας Τουρκίας αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την χώρα μας, που μπορεί να εκμεταλλευτεί την οργή της Μόσχας έναντι της Άγκυρας.
Σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο αναμένεται να υπάρξει απομόνωση της Τουρκίας. Ήδη το Κρεμλίνο εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία στην οποία καλεί τους Ρώσους τουρίστες να απομακρυνθούν από την Τουρκία. Πολλές είναι οι Ρωσικές επενδύσεις που θα ακυρωθούν ή εγκαταλείψουν την Τουρκία ως μη φιλική προς τα ρωσικά συμφέροντα χώρα.
Από την Ελληνική πλευρά καλό θα ήταν να αφήσουμε τις βαρύγδουπες γεωπολιτικές αναλύσεις για το ενδεχόμενο σύρραξης και ας κοιτάξουμε πως μπορούμε να ωφεληθούμε σε απλά πράγματα χαμηλής πολιτικής δίχως να διαρρηγνύουμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.