Μια σύντομη αναφορά στην περιέργεια των 250 νέων του 5ου Διεθνούς Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων
Την Τετάρτη 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης του 5ου Διεθνούς Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (Thessaloniki International Forum 2014, tif2014, http://tif2014.eypgreece.org) στην αίθουσα τελετών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, παρουσία επίτιμων προσκεκλημένων και ομιλητών.
Στη συνέχεια, οι 250 νέοι, χωρισμένοι σε ολιγομελείς επιτροπές οδηγήθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Mediterranean College στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί σε ειδικά διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους κάθε επιτροπή κλήθηκε να διαμορφώσει ψηφίσματα για μια σειρά θεμάτων τα οποία θα προωθηθούν σε Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για δύο ημέρες (13-14 Αυγούστου) οι αίθουσες, οι διάδρομοι και τα σκαλοπάτια του κτιρίου ΒΙΕΝΝΗ του Κολεγίου γέμισαν από 250 νέους που συζήτησαν μαχητικά τα θέματα που είχε να διαχειρισθεί κάθε επιτροπή. Οι μετέχοντες στις διάφορες επιτροπές συζήτησαν για (http://tif2014.eypgreece.org/committee-topics/):
- τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των δύο φύλων,
- την ανεργία,
- για τα φαινόμενα διαφθοράς μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- για το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και τη Δημόσια υγεία,
- για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- το Διεθνές εμπόριο και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,
- τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- την προστασία της ελευθερίας του τύπου,
- την επίδραση των μεταφορών σε περιβάλλον και τουρισμό,
- τη βιώσιμη ανάπτυξη,
- τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- τα φαινόμενα αποχής στις Ευρωεκλογές και τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και
- την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συνδιασκέψεις στο Mediterranean College διήρκεσαν 2 μέρες (13-14 Αυγούστου). Οι εργασίες του Φόρουμ ολοκληρώθηκαν στις 17 Αυγούστου όπου και συνήλθε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων κάνοντας αποτίμηση των διεργασιών. Το κείμενο συμπερασμάτων των επιτροπών (http://issuu.com/thessalonikiif/docs/final_resolution_booklet_tif2014/1), ένα κείμενο 36 σελίδων, περιγράφει με λεπτομέρεια:
- το πρόβλημα που είχε κάθε επιτροπή να διαχειρισθεί και τις ιδιαίτερες συνθήκες που το πλαισιώνουν,
- τις προτάσεις της κάθε επιτροπής και
- την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Η μελέτη του κειμένου καταδεικνύει ότι οι εργασίες του Φόρουμ υπήρξαν υπέρ το δέον παραγωγικές, παρά το διαφορετικό κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων, παρά τη δυσκολία στην επικοινωνία που απορρέει από τη μη χρήση της ιδίας μητρικής γλώσσας, παρά το γεγονός ότι οι 250 νέοι δεν έχουν μακρά διαδρομή στην πολιτική και εμπειρία στη χρήση των εργαλείων αυτής και παρά το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις διήρκησαν μόλις δύο ημέρες. Βεβαίως, αρκετά πριν την εξαγωγή του κειμένου των συμπερασμάτων, είχε γίνει απολύτως κατανοητό ότι οι 250 νέοι καθώς και η οργανωτική επιτροπή του Φόρουμ, είχαν όρεξη για δουλειά και μόνο.
Συνδυάζοντας την ποιότητα του κειμένου των συμπερασμάτων αισθανθήκαμε αισιοδοξία. Η ενεργοποίηση των νέων προς την κατεύθυνση της συνειδητοποίησης των προβλημάτων που έχουν να διαχειριστούν οι κοινωνίες των Ευρωπαϊκών χωρών και των προτάσεων λύσης αυτών έχει το όνομα της Ευανθίας, της Lucy, του Αχιλλέα, του Ηλία και των υπολοίπων 250 νέων που μπορούν να αναφερθούν και που κάθε χρόνο διακατέχονται τουλάχιστον από την περιέργεια να μάθουν ποια είναι τα μείζονα προβλήματα των χωρών στις οποίες διαμένουν. Η λύση οποιουδήποτε προβλήματος απαιτεί πρώτα τον εντοπισμό αυτού, τη διατύπωσή του, την κατανόηση των συνθηκών που το περιβάλλουν και κατόπιν την απόπειρα επίλυσης.
Αισιοδοξούμε λοιπόν καθώς οι νέοι αυτοί κάνουν μια απόπειρα κατανόησης των προβλημάτων που περιβάλλουν τις κοινωνίες των. Αν μη τι άλλο, αναζητούν το πρόβλημα και η περιέργεια γύρω από το πρόβλημα έχει καταγραφεί πολλάκις ως καταλύτης αλλαγών. Αν η τελευταία φράση χρειάζεται απόδειξη αρκεί να ανατρέξουμε στις αναφορές όσων μέσω της επιστήμης έκαναν μια προσπάθεια για να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους, υπογραμμίζοντας ότι η περιέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο της επιστημονικής έρευνας.
Η δική μας περιέργειά για να μάθουμε ποιοι και ποιες βρίσκονται πίσω από το tif2014 μας οδήγησε σε μια σύντομη συζήτηση με την Ευανθία και τη Lucy. Η Ευανθία βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών της στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Lucy έχει σπουδάσει Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία στο University College Cork της Ιρλανδίας. Η πρώτη είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος και η δεύτερη προέδρευσε στις δραστηριότητες του 5ου Διεθνούς Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Κατά τη σύντομη συζήτηση μαζί με τις δύο προέδρους, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ, καταγράφουμε λέξεις και φράσεις κλειδιά: life changing and international experience, active thinking, citizenship, personal development, education and knowledge, leadership, policy advising and coordinating and achieving.
Τα θέματα της συζήτησης ήταν πολλά, από την εκπαίδευση που έλαβαν οι δύο πρόεδροι μέχρι και την τρίτη βαθμίδα, την επιρροή που είχε η οικογένεια στη μέχρι τώρα διαδρομή τους, τη σημειολογία της προεδρίας τους, τις δυσκολίες αυτής, καθώς και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Είναι ένας θεσμός που λειτουργεί; Προσφέρει τη γνώση με την οποία λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο; Εισάγει τους νέους σε μια κουλτούρα που θα υποβοηθήσει τη συμμετοχή τους στα κοινά; Ξεκάθαρα ναι! Επιπλέον, είναι μια διαδικασία που έχει τη δυναμική να ενεργοποιήσει τους νέους που μετέχουν σε αυτήν και στο επίπεδο της προσωπικής τους ανάπτυξης. Όλα τα παραπάνω διαφάνηκαν και από τη συζήτηση που είχαμε με τις δύο προέδρους. Οι απαντήσεις που δόθηκαν στις ερωτήσεις μας ήταν συγκεκριμένες και συγκροτημένες. Μας δόθηκε η αίσθηση ότι οι δύο πρόεδροι ήταν έτοιμες να απαντήσουν σε οτιδήποτε ερωτηθούν, με πλήρη βεβαιότητα, σαν να είχαν προετοιμάσει μια απάντηση για το οτιδήποτε. Αποτελεί εκτίμησή μας ότι η διαδικασία στην οποία έχουν χρόνια τώρα εμπλακεί και οι δύο, η οποία είναι πρακτικά μια διαδικασία παραγωγικής συζήτησης, διαχείρισης κρίσεων και λήψης αποφάσεων, τις έχει οπλίσει με προσόντα και δεξιότητες που τις καθιστούν ενεργές συμμετέχουσες σε κάθε συζήτηση υπό οποιοδήποτε θέμα.
Ελπίζουμε να αυξηθεί ο αριθμός των νέων που συμμετέχουν στο θεσμό από περίπου 20.000 ανά έτος, αριθμός συμμετοχών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια ετησίως από νέους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Mediterranean College θέλοντας να υποβοηθήσει τη διάχυση της πληροφόρησης των νέων γύρω από το θεσμό, θα φιλοξενήσει την 30η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής, που θα συγκεντρώσει 180 νέους, από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 20η Δεκέμβρη 2014.
Δρ Τραγουδάρας Δημήτριος
Ακαδημαϊκός Διευθυντής,
Mediterranean College, Θεσσαλονίκη