Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας για χρέη 165.000 ευρώ

Για χρέη 165.000 ευρώ από το 2003  η ΕΥΔΑΠ  προχώρησε σε δέσμευση των Τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου Νέας  Φιλαδέλφειας  Χαλκηδόνας απειλώντας ακόμη και τη μισθοδοσία των Υπαλλήλων. Με μία σκληρή ανακοίνωση η Διοίκηση του Δήμου ζητάει από την ΕΥΔΑΠ να άρει κάθε νομικό μέτρο προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Δήμου:

Με εκβιαστικό τρόπο ένας δημόσιος φορέας, η ΕΥΔΑΠ, προσπαθεί να εισπράξει χρέη από το Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Συγκεκριμένα για ένα χρέος που προέρχεται από το 2003 και φθάνει τα 165.000 ευρώ, από τα οποία τα περισσότερα αφορούν χρέη σχολείων της πόλης, η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου, επιβάλλοντας οικονομική ασφυξία στη λειτουργία του και απειλώντας την μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Και δεν φθάνει αυτό, αλλά προκαλεί λειτουργικά εμπόδια και σε άλλες δομές της πόλης:

 Αρνείται την σύνδεση αγωγού πυρασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ιωνικού, οδηγώντας τον ιστορικό σύλλογο της πόλης σε κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας του.

 Δεν προχωρά στη σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης του νεόδμητου Παιδικού Σταθμού της οδού Μαιάνδρου, στερώντας την πόλη από μια σύγχρονη υποδομή, η οποία θα μπορούσε να καλύψει σημαντικές ανάγκες των κατοίκων.

Η αναλγησία αυτή που προσομοιάζει σε πρακτικές ιδιωτικής εισπρακτικής εταιρείας είναι ακόμη πιο ακατανόητη, αφού την ίδια περίοδο οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονταν σε διαπραγμάτευση με την ΕΥΔΑΠ για ρύθμιση του χρέους.

Όμως προσέκρουσαν στην απαίτηση να δοθούν προκαταβολικά 30.000 ευρώ και να ρυθμιστούν τα υπόλοιπα σε 18 δόσεις, γεγονός αδύνατο για τα οικονομικά του Δήμου μας. Φαίνεται ότι η υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ αντί να φροντίσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, κάνει επιδρομή στους ΟΤΑ.

Όταν είναι γνωστό ότι μόνο από τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας καθαρισμού των φρεατίων ομβρίων υδάτων στους ΟΤΑ το 2009, χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά των κονδυλίων, οι Δήμοι έχουν επωμισθεί τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις. Για το Δήμο μας ο καθαρισμός των 2.800 φρεατίων που βρίσκονται στα όριά του κοστίζει πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο.

Καλούμε την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και τους πολιτικούς προϊσταμένους της να αναλογιστούν ότι η λειτουργία των υποδομών της πόλης και δη των σχολείων είναι συνταγματική υποχρέωση και δεν μπορεί να υπόκειται σε εισπρακτικές λογικές. Ειδικά τα σχολεία θα έπρεπε να λειτουργούν χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση από τους κοινωφελείς οργανισμούς και όχι να εκβιάζονται με αυτό τον ακατανόητο τρόπο.

Τους καλούμε να άρουν κάθε νομικό μέτρο κατά της λειτουργίας του Δήμου και να προχωρήσουν σε μια λογική και βιώσιμη  ρύθμιση των χρεών, τα οποία η σημερινή διοίκηση του Δήμου παρέλαβε από  τους προκατόχους της.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων