Με τον δείκτη Dow Jones στο πρωτοφανές ύψος των 14.400 μονάδων και με κεφαλαιακά κέρδη 29 δισεκ. δολαρίων των 100 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη μέσα στην περασμένη βδομάδα και με νέες εισροές ρεκόρ στα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, η αμερικάνικη οικονομία φαίνεται να αφήνει πίσω της τα κακά σενάρια και ο πρόεδρος Ομπάμα πιο ήσυχος πλέον, μπορεί να συγκεντρωθεί στην εφαρμογή των μεγάλων αλλαγών που έχει σχεδιάσει για το παγκόσμιο σύστημα.
Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να στέκεται με την πλάτη στον τοίχο του συντηρητισμού της. Η Ιταλία λόγω της πολιτικής εκκρεμότητας που υπάρχει για τον σχηματισμό κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό να χάσει την διορία για την παρουσίαση του προγράμματος σταθερότητας στις ευρωπαϊκές αρχές στο τέλος Απριλίου, όπως δήλωσε Ιταλός διπλωμάτης. Μια τέτοια εξέλιξη θα κλονίσει τις ήδη επιφυλακτικές αγορές που προσπαθούν να αφομοιώσουν την υποβάθμιση της χώρας από την Fitch.
Αίσθηση για το αδιέξοδο που δημιουργείται από τις γερμανικές εμμονές και την ακινησία του Ολάντ, προκάλεσε η συνέντευξη του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Reuters, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά … Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ίσως τις πιο μορφωμένες γενιές που υπήρχαν σε αυτές τις χώρες. Οι γονείς τους έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους, όλα έγιναν σωστά. Και τώρα που είναι έτοιμοι να δουλέψουν, η κοινωνία τους λέει “Δεν έχουμε χώρο για σας”. Δημιουργούμε μία χαμένη γενιά… Οι άνθρωποι χάνουν τελείως την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιλύσει τα προβλήματά τους … αν η νεότερη γενιά χάνει την εμπιστοσύνη της, τότε στα μάτια μου η Ευρωπαϊκή Ένωση διατρέχει πραγματικό κίνδυνο».
Είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει άμεσα πορεία και αυτό είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, που είτε θα λυθεί με ομαλή αλλαγή των κυβερνήσεων, είτε με κοινωνικά γεγονότα. Η επιστροφή των «αγανακτισμένων» στην Πλατεία Συντάγματος, σε συνδυασμό με τον κοινωνικό αναβρασμό σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία αποτελούν ενδεικτικές εξελίξεις των επερχόμενων.
Η αυριανή σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δείξει κατά πόσο οι ηγεσίες εξακολουθούν να έχουν χωμένο το κεφάλι τους στην άμμο. Η αλλαγή πολιτικής, κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ήταν ένα πρώτο βήμα.