Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow @Nakos_Ioannis
Δεν αποτελεί πλέον κοινό μυστικό το γεγονός πως η Ευρώπη εδώ και καιρό βρίσκεται υπ’ ατμόν και μπορώ να πω σαν ένα καζάνι που σιγοβράζει, έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και μέρα με την μέρα τα γεγονότα δείχνουν να προσπερνούν την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών με τρομακτική ταχύτητα καθιστώντας τους και μεταλλάσοντας τους από κύριους δρώντες σε παρατηρητές.
Εκλογές σε Αυστρία
Από τα σημαντικότερα γεγονότα μετά την εποχή του Brexit, σίγουρα μπορώ να πω πως ήταν οι Αυστριακές εκλογές. Ο φόβος των τελευταίων δημοσκοπήσεων επιβεβαιώθηκε και στην κάλπη, με μια μικρή και ουσιώδη διαφορά. Το “τέρας του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας”, η ακροδεξιά της Αυστρίας, δεν κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά τα εκλογικά της ποσοστά. Εκείνα τα ποσοστά που δυστυχώς και με τους ρυθμούς που η ΕΕ προχωράει αναμένεται να δημιουργήσουν περαιτέρω μελλοντικά ζητήματα.
Η Ιταλία και ο Ρέντσι
Μόλις χθες το βράδυ είχαμε το Ιταλικό δημοψήφισμα, με τον ιταλικό λαό να το απορρίπτει κατηγορηματικά και με μεγάλη διαφορά. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και με μεγάλη ένταση, καθώς ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε την παραίτηση του αργά τα ξημερώματα αποδεχόμενος την ήττα του και προμηνύοντας το πολιτικό του τέλος. Φαίνεται πως ο Πέπε Γκρίλο μέσα στα γενικότερα σκαμπανεβάσματα και την πολιτική ανωμαλία που μας έχει συνηθίσει η Ιταλία, ενδέχεται να βγει στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες. Όποια και αν είναι η κατάληξη στο σκοτεινό τούνελ της Ιταλίας, ένα είναι σίγουρο. Εάν οι δυνάμεις της μετριοπαθούς λογικής και της σταθερότητας δεχθούν ένα ακόμη καίριο πλήγμα, τότε η Ιταλία αναμένεται να εισέλθει σε πολύ πιο δύσβατα μονοπάτια τα οποία εξερευνά αυτήν την στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο και που, όπως βλέπουμε, του έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.
Ο τραπεζικός κίνδυνος για την Ιταλία
Έπειτα και από την παραίτηση του Ρέντσι, όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο μου, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας τραπεζικής κατάρρευσης για την Ιταλία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση και εάν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επαληθευτεί, τότε θα έχουμε ορατό κίνδυνο για κατάρρευση οκτώ τραπεζών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα γνωρίζουμε πως η Ιταλία έχει οκτώ τράπεζες, μεταξύ των οποίων την Monte dei Paschi di Siena, τις aVeneto Banca and Carige και τις Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche και CariFerrara. Αυτό το οποίο και νομοθετικά έχει προβλεφθεί σε μια τραπεζική κρίση, σύμφωνα και με τις νέες διατάξεις, είναι το γεγονός πως με τον νέο μηχανισμό της ΕΚΤ τις ζημιές θα κληθούν να τις επωμιστούν τόσο οι μέτοχοι όσο και κάτοχοι χρέους, πράγμα που θα οδηγήσει έντονους προβληματισμούς και πολύ πιθανόν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.
Επιπροσθέτως, τα στοιχεία της Ιταλικής κυβέρνησης φανερώνουν πως οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας τους το 2015-2016, λόγω των «κόκκινων» δανείων, ύψους 360 δις ευρώ, γεγονός που φανερώνει την δυστοκία των εσόδων-εξόδων των τραπεζών.
Ο συνολικός κίνδυνος για την Ευρώπη
Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην γενικότερη απειλή που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, και αυτή δεν είναι άλλη από το “τέρας του λαϊκισμού αλλά και της ακροδεξιάς συνιστώσας του”. Είναι βέβαιο πως οι τρομακτικές επιπτώσεις της λανθασμένης στην πράξη εφαρμογής της παγκοσμιοποίησης έχουν φέρει τους λαούς της Ευρώπης αντιμέτωπους με καινούργια φαινόμενα και καταστάσεις, άγνωστα μέχρι σήμερα για εκείνους.
Επιπροσθέτως, τόσο το μεταναστευτικό ζήτημα όσο και η άνοδος του ακραίου ισλαμισμού δείχνουν να δημιουργούν τεράστια προβλήματα για της Ευρώπη, τα οποία πρέπει να λυθούν άμεσα εδώ και τώρα, καθώς πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο και ότι το συνολικό οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει αρχίσει να γκρεμίζεται από τα θεμέλια του.