Το ΔΝΤ προειδοποιεί για πιστωτικούς κινδύνους και καλεί την ΕΚΤ να κάνει κάτι αν πέσει κι άλλο ο πληθωρισμός.
Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη στη φάση της οικονομικής κρίσης. Αυτό γίνεται απόλυτα σαφές από το ΔΝΤ που σημειώνει ότι δεν έχουμε μπει ακόμη στο δρόμο της ανάπτυξης, θέμα που θα απασχολήσει την Ομάδα των G20 στο Μπρίσμπειν στην Αυστραλία τις επόμενες ημέρες.
Αυτό που είναι ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει τον πήχη για τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%, το 2014 η αύξηση του πληθωρισμού ήταν 0,4%. Περιμένουμε τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης να δημοσιευθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο αυτά δεν πρόκειται να εμφανίζουν οριακή ανάπτυξη πάνω από 0,1%.
Τα στοιχεία της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία ήταν δυσάρεστη έκπληξη για τους ειδικούς του ΔΝΤ, σύμφωνα με έκθεσή του ενόψει της συνόδου των G20. Έτσι ο περασμένος μήνας επιβεβαίωσε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι ήδη προς τα κάτω αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία της Ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον.
Ο κώδωνας του κινδύνου που κρούει το ΔΝΤ απευθύνεται κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τη συγχαίρει που κράτησε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά και προσπαθεί να ενισχύσει την αγορά με ρευστότητα.
Όμως οι επικλήσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να μεταφραστούν και πολιτικά. Στις τελευταίες ευρωεκλογές οι ευρωπαίοι στήριξαν τα συντηρητικά κόμματα στέλνοντας ένα μήνυμα για ανάγκη σταθερότητας στην Ευρώπη. Οι πολίτες δεν ζήτησαν ούτε λιτότητα, ούτε πειθαρχεία. Ζήτησαν όμως σταθερότητα, θεωρώντας πως οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα είναι σε θέση να την εξασφαλίσουν. Όμως η ανάπτυξη απαιτεί, ρευστότητα και αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα στην ΕΚΤ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να βλέπει τον πληθωρισμό να πέφτει και να παραμένει αγέροχη στο όνομα της δημοσιονομικής προστασίας. Μπορούν άραγε να αποκωδικοποιήσουν αυτό το μήνυμα η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, ώστε να τα χειριστούν κατάλληλα για τις προσπάθειες ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας; Η αστεία συζήτηση περί των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει και να μπει καθαρά στο τραπέζι με τους εταίρους το ζήτημα της λιτότητας ως εμπόδιο για την ανάκαμψη στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη.