H EE θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και της Λευκορωσίας.
«Κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους. Προτείνουμε απαγόρευση για όλα τα αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής εγγραφής ή αεροσκάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν και εξήγησε ότι «αυτά τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ».
«Αυτό θα ισχύει για οποιοδήποτε αεροπλάνο ανήκει, ναυλώνεται ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο», συμπλήρωσε.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός σε κάθε ρωσικό αεροπλάνο -και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ ολιγαρχών». Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε κυρώσεις και κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.
«Θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου» είπε.
Υπογράμμισε ότι «το κρατικό Russia Today και το Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να δούμε διχασμό στην Ένωσή μας».
«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», επισήμανε. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο επίσης για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και του καθεστώτος Λουκασένκο και ειδικότερα μίλησε για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών τομέων.
Τα διδάγματα από την κρίση στην Ουκρανία
Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Πέραν της αδιαμφισβήτητης καταδίκης και της συντονισμένης αντίδρασης σε βάρος της Μόσχας, η συνεχιζόμενη κρίση πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την άντληση διδαγμάτων για το μέλλον, επισημαίνουν.
Οι δύο παραδοχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ασφάλεια στη Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία 75 χρόνια, αφενός ότι κανένα κράτος δεν τρέφει ηγεμονικές φιλοδοξίες σε βάρος των γειτόνων του και αφετέρου ότι τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα είναι απαραβίαστα, καταρρίφθηκαν.
Εκ των πραγμάτων, αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής που θα χαρακτηριστεί από διαφορετικούς κανόνες, ενώ η γεωπολιτική αναταραχή η οποία θα προκληθεί θα έχει οικονομικές επιπτώσεις, ανέφεραν οι πηγές.
Ένα πρώτο δίδαγμα είναι ότι επαναβεβαιώνεται η σημασία της συνεργασίας, των συντονισμένων δράσεων και της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χάρη σε αυτό το πνεύμα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει ουσιαστικές κυρώσεις έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εξέταση μέτρων όσον αφορά το αυξημένο κόστος ενέργειας.
Φυσικά η ενότητα δεν γίνεται να υπονομεύεται. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην πρόταση του πρωθυπουργού, που διατυπώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής του NATO την Παρασκευή, όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα ακόμα σαφές δίδαγμα είναι ότι η ανάγκη ανάπτυξης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, θέση που η Ελλάδα προωθεί συστηματικά τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι αδήριτη. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα κράτη-μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα. Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε σειρά κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα οφέλη της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ
Με την εξόφληση των δανείων που είχε χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -τα οποία συνοδεύονται από υψηλότερο επιτόκιο συγκριτικά με τη στήριξη που δόθηκε μέσω των μηχανισμών ESM και EFSF- η Ελλάδα μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της και βελτιώνει το προφίλ του.
Η εξόφληση των οφειλών προς το Ταμείο θα ολοκληρωθεί δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν και επιτρέπει, σωρευτικά, την εξοικονόμηση 230 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ αυτών, τα 53 εκατ. ευρώ συνδέονται με τη νεότερη πρόωρη καταβολή.
Πηγές επισημαίνουν ότι η επιτυχία αυτή έρχεται σε μία συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα που προκαλεί η κρίση στην Ουκρανία, από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και από τη συνεχιζόμενη μάχη κατά του κορονοϊού. Καθ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι προς όφελος της κοινωνίας και βελτιώνονται περαιτέρω τα χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους, τη στιγμή που η χώρα επιδιώκει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.
Υποχωρούν οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ
Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, όπως σε όλη την Ευρώπη, με αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες. Δυστυχώς καθημερινά καταγράφονται απώλειες, ωστόσο στον δείκτη των θανάτων διαπιστώνεται πλέον πτωτική πορεία, όπως συμβαίνει άλλωστε και στον αριθμό των κρουσμάτων, υπογραμμίζουν πηγές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΕΣΥ δεν πιέζεται πλέον. Το ισοζύγιο εξιτηρίων – εισαγωγών είναι θετικό και περιορίζονται τα περιστατικά τα οποία στέλνονταν σε ιδιωτικές δομές υγείας.
Από την Παρασκευή επέστρεψε στην κανονική του λειτουργία το Παίδων Πεντέλης, ενώ νοσοκομεία όπως το Σισμανόγλειο, τα οποία είχαν διατεθεί αποκλειστικά για Covid περιστατικά, επιστρέφουν μέσα στις επόμενες ημέρες στην κανονική τους λειτουργία.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι έως την 15η Μαρτίου το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα λειτουργεί όπως λειτουργούσε πριν την κλιμάκωση της πανδημίας.
Σε συνδυασμό με την εποχικότητα του κορωνοϊού και την υποχώρηση της παραλλαγής Δέλτα, οι εξελίξεις προκαλούν αισιοδοξία για συνέχιση της ομαλοποίησης της καθημερινότητας αλλά και για την πορεία της επεκτεινόμενης τουριστικής περιόδου.
Αποζημιώσεις για τους επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ελέω «Ελπίδας»
Σε λειτουργία τέθηκε την Παρασκευή η πλατφόρμα στην οποία οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας στις 24 Ιανουαρίου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη λήψη της έκτακτης οικονομικής στήριξης. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 11 Μαρτίου.
Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για μία από τρεις επιλογές:
· Την καταβολή χρηματικού ποσού 1.000 ευρώ
· Τη χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών ταξιδίου απεριόριστης ισχύος, για την αγορά εισιτηρίου ή κάρτας διαδρομών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συνολικής αξίας 1.150 ευρώ
· Τη χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών ταξιδίου απεριόριστης ισχύος, για την αγορά εισιτηρίου ή κάρτας διαδρομών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αξίας 550 ευρώ και καταβολής χρηματικού ποσού 500 ευρώ