Ελάχιστη αύξηση των κρατικών εσόδων και πολύ μεγαλύτερη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φαίνεται πως έφεραν οι φόροι του 2015, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων είναι πλέον ξεπερασμένη και οι επιπλέον φόροι δεν θα φέρουν κανένα επιπλέον αποτέλεσμα.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της αύξησης της φορολογίας με την επιβολή εννέα σκληρών μέτρων από το 2015 που έπληξαν το σύνολο των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι αυξάνονται οι φορολογούμενοι ή οι επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να πληρώσουν.
Όπως γράφει η Καθημερινή επικαλούμενη στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, από 136 εφορίες της χώρας, καθώς και οι εισπράξεις των τελωνείων ανήλθαν το 2015 στα 46,414 δισ ευρώ όταν οι αντίστοιχες του 2014 είχαν φθάσει στα 46,375 δισ ευρώ.
Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα στοιχεία αναφέρονται καθαρά και μόνο στην είσπραξη των εφοριών και δεν πρέπει να συγχέονται με τα καθαρά τακτικά έσοδα στα οποία κατεγράφη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρβαση 1,9 δισ και στα οποία περιλαμβάνονται και άλλες εισπράξεις του Δημοσίου (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κτλ) ή ακόμα και οι επιστροφές φόρων που καθυστερούν να δοθούν και παραμένουν στα κρατικά Ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία από τις εισπράξεις των εφοριών δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της επιβολής των 9 μέτρων στο β’ εξάμηνο αλλά με αναδρομική ισχύ ήταν μηδαμινό.
Συγκεκριμένα το 2015 η κυβέρνηση προχώρησε σε:
1. Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ που οδήγησαν σε ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, σε έτοιμα γεύματα που σερβίρονται από καταστήματα μαζικής εστίασης, στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.
2. Κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ σε 6 νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).
3. Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
4. Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, αεροσκάφη αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.
5. Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
6. Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% για τους αγρότες αναδρομικά για τη χρήση του 2014.
7. Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 80% σε 100% για τις επιχειρήσεις αναδρομικά από τη χρήση του 2014.
8. Μείωση κατά 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντήζελ που χρησιμοποιούν οι αγρότες.
9. Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά
Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο και αν αυξάνονται τα έσοδα οι εισπράξεις παραμένουν στάσιμες. Αντίθετα αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο Είναι ενδεικτικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν αγγίξει τα 84 δισ. ευρώ. Μάλιστα από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι κάθε μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους φόρους ενός δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.
Όμως για το 2016 έχουν δρομολογηθεί και νέα μέτρα ώστε να εισπραχθούν επιπρόσθετα 2,2 δισ ευρώ:
* Αυξάνεται η φορολογία στα εισοδήματα από ενοίκια
* Αναδρομική αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
* Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε 75% και για τα εισοδήματα του 2016 στο 100%
* Τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 29% από σε 26%
Μέσα σε όλα αυτά θα προστεθούν και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που αναμένεται να πλήξει επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αυξάνοντας τις εισφορές σημαντικά!
(με πληροφορίες από newmoney.gr)