Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Η «φούσκα» στα φωτοβολταϊκά και η αδιαφορία των αρμοδίων

Τη στιγμή που ο κόσμος βοά για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η αθρόα εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, υπάρχουν εταιρείες που πουλούν ελπίδες για υπεραποδόσεις σε νέες επενδύσεις. Έπεσε στα χέρια μας φυλλάδιο εταιρείας που προμηθεύει  εξοπλισμό και εγκαθιστά φωτοβολταϊκά, με το οποίο καλεί επενδυτές να αγοράσουν  μερίδιο ή μερίδια των 10.000-100.000 ευρώ, σε υπό κατασκευήν ή  λειτουργούντα φωτοβολταϊκά.

Όλα δε αυτά συνοδευόμενα από  πίνακες και υπολογισμούς για αποδόσεις σταθερές σε βάθος εικοσαετίας, που κινούνται  μεταξύ 17  και 20% για κάθε χρόνο επί 20 χρόνια. Είναι φυσικό ότι οι υπολογισμοί γίνονται με βάση  τις σημερινές τιμές που πουλιέται η φωτοβολταϊκή κιλοβατώρα και με την παραδοχή ότι η έκτακτη φορολόγηση 30% στον τζίρο της επιχείρησης, θα λήξει τον Ιούνιο του 2014.

Έλα όμως που από τα επίσημα στοιχεία των διαχειριστών του λογαριασμού  από όπου πληρώνονται οι ΑΠΕ, προκύπτει ότι με τις σημερινές τιμές και παρά την ενίσχυση του λογαριασμού  με την έκτακτη εισφορά, το τέλος ΕΡΤ, το τέλος λιγνίτη κλπ,  το έλλειμμα στο τέλος του χρόνου θα είναι 670 εκατομμύρια και το 2014 θα φτάσει τα 1,3 δις. ευρώ.

Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να γίνει αντιληπτό ότι οσονούπω μαζί με την αύξηση του τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές, θα πέσει νέο «κούρεμα» στην τιμή της φωτοβολταϊκής κιλοβατώρας, ενώ η έκτακτη εισφορά θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Αν λοιπόν κάποιος γίνει αποδέκτης παρόμοιας «ελκυστικής» πρότασης,  θα πρέπει να σκεφτεί πολλές φορές πριν πει το ναι.  Αν και θα προτείναμε, η αντιπρότασή του να είναι ότι αντί για απόδοση 17 και 20%,  ας  του εξασφαλίσει η εταιρεία απόδοση σταθερή για 20 χρόνια στο 7ή 8% και τα υπόλοιπα ας τα κρατήσει  η ίδια για τον εαυτό της. Αρκεί βεβαίως  να εγγυηθεί το 7 ή 8%.

Σε κάθε περίπτωση, νομίζουμε ότι κάποιος  αρμόδιος από την Κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει, γιατί η εικόνα δεν απέχει πολύ από τη φούσκα  του χρηματιστηρίου του 1999.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων