Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Η φτώχεια φέρνει ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα

Όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, έχουν περισσότερες πιθανότητες τα παιδιά τους να βγουν υπερκινητικά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζίνι Ράσελ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έξετερ, ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερα από 19.500 παιδιά που είχαν γεννηθεί το διάστημα 2000-2002.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά με Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής ήταν αναλογικά περισσότερα στις οικογένειες που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, η πιθανότητα μιας φτωχής οικογένειας, χωρίς δικό της σπίτι να έχει υπερκινητικό παιδί, ήταν περίπου τριπλάσια σε σχέση με μια πιο ευκατάσταστη οικογένεια που ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία.

HTML tutorial

Επίσης, οι γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν διπλάσια πιθανότητα να έχουν υπερκινητικό παιδί σε σχέση με τις μητέρες που είναι απόφοιτες πανεπιστημίου. Ακόμα, οι μονογονεϊκές οικογένειες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τις οικογένειες με δύο γονείς, όπως και οι πολύ νέες μητέρες.

«Υπάρχει μια γενετική-κληρονομική διάσταση στο Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, όμως η νέα μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις πως σχετίζεται και με ένα υποβαθμισμένο κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο», δήλωσε η δρα Ράσελ.

«Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε περισσότερα για τα αίτια αυτής της διαταραχής, ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε καλύτερα για την πρόληψή της και να εστιάσουμε πιο αποτελεσματικά τη θεραπεία της», πρόσθεσε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων