Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Η Γαλλία ανοίγει το δρόμο στην Τουρκία για την ΕΕ

Η Γαλλία ήρε το μπλόκο που είχε επιβάλλει στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγοντας το δρόμο του διαλόγου της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, μετά από ένα χρόνο αδιεξόδου. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Λοράντ Φαμπιούς, είπε στον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι το Παρίσι συμφωνεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παρόλα αυτά αξιωματούχοι και τω δυο πλευρών παραμένουν καχύποπτοι, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει επτά χρόνια από την εποχή που η Τουρκία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Τα θέματα που χωρίζουν τις δυο πλευρές είναι πολλά και δύσκολα.

Η ΕΕ είναι μοιρασμένη όσο αφορά την ένταξη της Τουρκίας ως πλήρες μέλος και με την υφιστάμενη οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, η ίδια η Άγκυρα δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι καίγεται όπως στο παρελθόν για πλήρη ένταξη.

Την ίδια στιγμή η κίνηση από το Παρίσι θα στρώσει και το χαλί για την επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση και η Τουρκία αποτελεί μια μεγάλη και ιδιαίτερα ελκυστική εμπορική αγορά για το Παρίσι. Μια κίνηση αβροφροσύνης δεν κοστίζει τίποτα και αντίθετα μπορεί να φέρει τεράστια οικονομικά οφέλη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων