Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Η Γαλλία παίζει με τα νεύρα του Πάπα. Εμμένει στον ομοφυλόφιλο πρεσβευτή της στο Βατικανό

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

«Παραμένει στην πρότασή της» η Γαλλία, σχετικά με την επιλογή ομοφυλόφιλου άνδρα για πρεσβευτή στο Βατικανό, δήλωσε εχθές ο Στεφάν Λε Φολ, κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γαλλία.

Παρίσι και Αγία Έδρα έχουν περάσει σε κατάσταση έντασης, μετά την επιλογή του πρώτου να στείλει ως πρεσβευτή της στο Βατικανό έναν άνθρωπο ανοιχτά ομοφυλόφιλο, πράγμα που τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στη γαλλία θεωρείται και ο βασικός λόγος της διαφωνίας. «Η Γαλλία έκανε την επιλογή να έχει έναν πρεσβευτή στο Βατικανό. Η επιλογή αυτή αφορούσε τον κ. Στεφανινί και αυτή παραμένει η πρόταση της Γαλλίας.» δήλωσε ο Λε Φολ εχθές και συμπλήρωσε ότι «Γίνονται συνομιλίες. Κάθε διορισμός πρεσβευτή πρέπει να συμφωνηθεί εκεί όπου διορίζεται και αναμένουμε την απάντηση του Βατικανού. Όμως η θέση της Γαλλίας δεν αλλάζει, προτείναμε τον κ. Στεφανινί ως πρεσβευτή στο Βατικανό.»

Πάντως σε ερωτήσεις σχετικά με τις αιτίες του τσακωμού που κρατά εδώ και τρεις μήνες, το Ελιζέ απάντησε ότι «Ο Λοράν Στεφανινί είναι ένας από τους καλύτερους διπλωμάτες μας, αυτός είναι ο λόγος του διορισμού του. Αναμένουμε την απάντηση στο αίτημα συμφωνίας.» ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι στο Βατικανό για να θέσει το θέμα δημόσια, αν θέλει.

HTML tutorial

Από πλευράς Αγίας Έδρας, δεν έρχεται κάποια ουσιαστική απάντηση με τον εκπρόσωπό της, Φεντερίκο Λομπάρντι, να δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο ότι «Το θέμα αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο, επειδή αυτό αφορά αυστηρά τις σχέσεις μεταξύ κρατών.»

Πάντως, ενώ είναι προφανές ότι το Γαλλικό υπουργείο εξωτερικών με την κίνησή του αυτή προκαλεί την Αγία Έδρα, στην πραγματικότητα είναι το Βατικανό που έρχεται αντιμέτωπο με τις αντιφάσεις του. Πρόκειται για ένα κράτος που διοικείται από μία εκκλησία. Αναγκαστικά λοιπόν προκύπτουν ζητήματα τα οποία είναι εγγενώς αντιφατικά, αφού σε άλλη περίπτωση ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός πρεσβευτή δεν θα αφορούσε κανένα ευρωπαϊκό κράτος, όσο συντηρητικό και να ήταν αυτό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-ΑΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων