Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

H Γερμανία φέρεται να εξετάζει χρεοκοπία εντός ευρώ για την Ελλάδα

Η γερμανική Zeit υποστηρίζει πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάριο που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει χωρίς να βγει από την Ευρωζώνη. Ως βασική προϋπόθεση αναφέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, η τήρηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, η Γερμανία «είναι διατεθειμένη» να αναλάβει το ρίσκο εξόδου από το ευρώ.

Κληθέν να σχολιάσει το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο περιορίστηκε στο «ουδέν σχόλιον».

Η εφημερίδα, που επικαλείται πηγές στο Βερολίνο, αναφέρει πως ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός ανησυχεί πως η Αθήνα δεν θα μπορέσει τις επόμενες εβδομάδες να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει η ΕΚΤ να αναλάβει να εφοδιάσει τη χώρα με ευρώ» αναφέρει η Zeit.

Tο φερόμενο σενάριο που εξετάζεται στο Βερολίνο στοχεύει στο να δώσει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να μην αποκλειστεί το ελληνικό σύστημα από πράξεις χρηματοδότησης. «Οι ελληνικές τράπεζες θα αναδιαρθώνονταν, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις πράξεις της ΕΚΤ ακόμη και μετά από χρεοστάσιο» αναφέρεται.

«Προϋπόθεση για αυτήν την υποχώρηση όμως θα είναι η Ελλάδα να φανεί επί κατ’ αρχήν συνεργάσιμη και πρόθυμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις» συνεχίζει.

«Εάν όχι, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το ρίσκο εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση» υποστηρίζεται.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων