Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Η Γερμανία μπαίνει δυναμικά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ISIS

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε τη συμμετοχή του στρατού της χώρας στη στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μια αποστολή στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν έως και 1.200 στρατιώτες, όπως έγινε γνωστό από μια κυβερνητική πηγή.

Το Βερολίνο είχε ανακοινώσει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ότι επρόκειτο να αναπτύξει αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού και μια φρεγάτα προκειμένου να στηρίξει τους βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία. Η αποστολή καλύπτει ολόκληρο το 2016.
“Καμία συνεργασία με τον συριακό στρατό, όσο υπάρχει Άσαντ”

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ του γερμανικού στρατού και του συριακού για όσο διάστημα βρίσκεται στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Επίσης η γερμανική συμμετοχή είναι περισσότερο υποστηρικτική. Σύμφωνα με το κείμενο της εντολής, στο μέτωπο κατά του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ, θα συμμετάσχουν περί τους 1200 στρατιώτες, πολλά αναγνωριστικά αεροσκάφη Tarnado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού στον αέρα και μια φρεγάτα, η οποία θα βρίσκεται κοντά στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, από όπου απογειώνονται και προσγειώνονται τα γαλλικά βομβαρδιστικά. Η Γερμανία σε καμιά περίπτωση δεν θα συμμετάσχει ενεργά σε βομβαρδισμούς εναντίον στόχων, όπως το κάνουν οι ΗΠΑ ή η Γαλλία. Η επιχείρηση, όπως όλες οι άλλες που γίνονται εκτός χώρας, θα έχει διάρκεια ενός χρόνου και αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 134 δις ευρώ. Μετά το σημερινό πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο την τελευταία λέξη θα έχει η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή, η οποία μπορεί να συνέλθει και εντός της εβδομάδας.

“Πρέπει να αποφύγουμε την κατάρρευση του κράτους στη Συρία”, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο Ιράκ, όπου αποκλείστηκαν από το πολιτικό σύστημα ομάδες που ήταν πιστές στον Σαντάμ Χουσέιν.

“Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: Δεν θα υπάρξει μέλλον με τον Άσαντ”, τόνισε.
Μεγάλο βήμα για την κυβέρνηση της Μέρκελ

Η απόφαση να συμμετάσχει το Βερολίνο στην στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εναντίον του ΙΚ, ως μια κίνηση αλληλεγγύης προς τη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είναι ένα μεγάλο βήμα για την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία έχει συμμετάσχει σε πολύ λίγες περιπτώσεις και διστακτικά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ενώ στο παρελθόν αρνήθηκε να εμπλακεί άμεσα στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η κυβέρνηση εξέτασε τις προϋποθέσεις για εμπλοκή του γερμανικού στρατού στην επιχείρηση κατά του ΙΚ και έλαβε υπόψη της και την πολιτική της ευθύνη προκειμένου να αποφασίσει το εύρος της συμμετοχής του.

“Μιλάμε για ένα ανώτατο όριο”, σημείωσε ο γερμανός υπουργός. Το όριο αυτό τοποθετείτε στους 1200 στρατιώτες. “Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ταυτόχρονα τόσους πολλούς στρατιώτες αναπτυγμένους στο εξωτερικό”, είπε ο Σταϊνμάιερ στη Bild, προσθέτοντας ότι μόνο οι πιλότοι των αναγνωριστικών αεροσκαφών Tornado θα πετούν πάνω από περιοχές που ελέγχει το ΙΚ.

πληροφορίες από Ημερησία και news247

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων