Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Η Γερμανία μπλόκαρε τη δόση των 15 δισ. στην Ελλάδα λόγω ΦΠΑ στα νησιά

Μπλόκο στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα έθεσε η Γερμανία.   Το Βερολίνο ζήτησε περικοπές 28 εκατομμυρίων ευρώ, ως ισοδύναμα μέτρα για την μονομερή απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τελικώς αποφασίστηκε στο χθεσινό Eurogroup, η δόση δεν θα εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες αλλά θα καθυστερήσει μέχρι τις αρχές Αυγούστου, έως ότου η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στις απαραίτητες περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων.

«Η έγκριση της δόσης από τη Γερμανία είναι συνδεδεμένη με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων».

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από το Βερολίνο πως η Ελλάδα δεν μπορεί να παίρνει μόνη της τέτοιες αποφάσεις και όπως είχε άλλωστε μεταδοθεί η ανακοίνωση για τον μειωμένο ΦΠΑ είχε ξαφνιάσει την Μέρκελ.

Ρέγκλινγκ και Σεντένο ήταν επίσης ξεκάθαροι και σε ότι αφορά τις προνομοθετημένες περικοπές των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.

«Το επόμενο στάδιο, το τέλος του προγράμματος είναι πολύ σημαντικό για την δημιουργία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» είπε ο χαρακτηριστικά κ. Σεντένο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img