Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Γερμανία επέβαλε εκ νέου τους συνοριακούς ελέγχους, την Κυριακή, αφότου το πιο ισχυρό έθνος της Ευρώπης αναγνώρισε ότι δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις χιλιάδες αιτούντες άσυλο που φτάνουν κάθε μέρα.
Μια μέρα πριν από την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης από τους βαθιά διχασμένους Υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ ζήτησε από κάθε κράτος-μέλος να δεχτεί ένα ποσοστό προσφύγων στο πλαίσιο ενός σχεδίου των Βρυξελλών, στο οποίο ορισμένες χώρες αντιστέκονται εντόνως.
Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι το προσωρινό μέτρο, θα ληφθεί για πρώτη φορά στα νότια σύνορα με την Αυστρία, όπου οι αφίξεις διακινουμένων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τότε που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τα γερμανικά σύνορα για τους πρόσφυγες πριν από μία εβδομάδα.
«Ο σκοπός αυτών των μέτρων είναι να περιορίσει τις τρέχουσες εισροές στη Γερμανία και να επαναφέρει τις κανονικές διαδικασίες, όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.
Το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν είναι ένα κρίσιμο μέρος του σχεδίου της ΕΕ, εντούτοις έλεγχοι ενδέχεται να εισαχθούν εκ νέου, με την προϋπόθεση να είναι μόνο προσωρινοί.
«Η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων στο πλαίσιο του Σένγκεν είναι ένα μοναδικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε σε δήλωσή της η Κομισιόν. «Ωστόσο, η άλλη όψη του νομίσματος είναι η καλύτερη κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας και η αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».
Σε έκτακτη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Εσωτερικών από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής για την ανακατανομή των περίπου 160.000 αιτούντων άσυλο σε όλο το μπλοκ.
«Χρειαζόμαστε τώρα ταχεία πρόοδο όσον αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής», αναφέρθηκε επίσης από την Επιτροπή σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Συρία και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής και να κινηθούν βόρεια.
Απεσταλμένοι της ΕΕ σε συνάντησή τους την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, απέτυχαν να σπάσουν το αδιέξοδο, με κάποιες ανατολικές χώρες να εξακολουθούν να αρνούνται να δεχθούν δεσμευτικές ποσοστώσεις σχετικά με τους πρόσφυγες. Υποστηρίζουν ότι το σχέδιο θα προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στην Ευρώπη και θα διαταράξει τις ομοιογενείς κοινωνίες τους.
Πηγή
Reuters