Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψήφισε η Γερμανική Βουλή το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. 425 ΝΑΙ, 113 ΟΧΙ, 18 αποχές αλλά και 73 απουσίες μετρήθηκαν εχθές το μεσημέρι κατά την ψηφοφορία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.
Ο Σόιμπλε τόνισε από το βήμα της Βουλής, ότι οι δόσεις θα εκταμιεύονται βήμα-βήμα προς την Ελλάδα, όσο εκείνη θα προχωρά στην ψήφιση και εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου.
«Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της όσο πιο γρήγορα γίνεται», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Ο ίδιος μάλιστα αν και συγκρατημένος φάνηκε αισιόδοξος για τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει το μνημόνιο. «Βοηθάμε την Ελλάδα να μπει στο σωστό δρόμο. Εάν η χώρα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε μόνο μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.
Απευθυνόμενος προς τους γερμανούς βουλευτές χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση να «μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής», αφού το ελληνικό κοινοβούλιο έχει ήδη αποδεχθεί «ένα μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων μέτρων».
Πάντως τα λεγόμενα του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, δεν έπεισαν όλους τους βουλευτές της συμπολίτευσης, αφού το κυβερνών κόμμα των χριστιανοδημοκρατών μέτρησε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από την τελευταία φορά. Ο αριθμός των «αντιφρονούντων» αυξήθηκε τώρα κατά 3 σε σχέση με την ψηφοφορία για την τετράμηνη παράταση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας τον περασμένο Φεβρουάριο που είχαν ψηφίσει αρνητικά 60.
Αυτό φυσικά δεν αποτελεί ουσιαστικό πλήγμα στην ευρεία αποδοχή της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά αποτελεί σημάδι ανησυχίας για το μέλλον. Αν το ελληνικό πρόγραμμα δεν φέρει τα αισιόδοξα αποτελέσματα για τα οποία επιβεβαιώνουν Σόιμπλε και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αμφισβητούν εντόνως πολλοί έγκριτοι οικονομολόγοι, η πορεία για την κα Μέρκελ θα είναι δύσκολη μέσα στο κόμμα της. Ο δε Σόιμπλε χαρακτηρίζεται από ανθρώπους του τύπου ως έχων μία σχιζοφρενική επιτυχία για την οποία επιχαίρει αλλά και η οποία βρίσκεται ενάντια στην πραγματική του επιθυμία που είναι το grexit. Σε αυτή τη συμφωνία προσχώρησαν πιεσμένοι και από τις δύο πλευρές, Ελλάδα και Γερμανία και αυτό την καθιστά πολύ επισφαλή ως προς το μέλλον της.