Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Η Google News αποχωρεί από την Ισπανία

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Στις αρχές Νοέμβρη είχα γράψει για την πρωτοφανή απόφαση της Ισπανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει έναν google – φόρο για τη χρήση του google news και την παροχή ειδήσεων μέσα από ηλεκτρονικές σελίδες ισπανικών εφημερίδων.

Σήμερα τα νέα που έρχονται από την Ισπανία είναι ότι η Google αποσύρει την υπηρεσία Google News από τη χώρα ως απάντηση στο Google – tax που εφάρμοσε η κυβέρνηση.

«Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα ενός νέου ισπανικού νόμου, θα πρέπει σύντομα να κλείσουμε το Google News στην Ισπανία.» έγραψε στο επίσημο blog της Google για την Ευρώπη ο Ρίτσαρντ Γκίνγκρας, επικεφαλής του Google News, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους της απόφασης της εταιρίας.

Ο Γκίνγκαρς εξηγεί ότι δεν εμφανίζονται διαφημίσεις στη σελίδα του Google News, και ο φόρος που θα πρέπει να πληρώνει η google ακόμη και για το παραμικρό αποσπάσμα που αναπαράγει από ισπανικές εφημερίδες απλώς καθιστά μη βιώσιμο το νέο αυτό καθεστώς.

«Οπότε, με λύπη μας, στις 16 Δεκεμβρίου, (πριν ο νέος νόμος τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο) θα βγάλουμε τους Ισπανούς εκδότες από το Google News και θα κλείσουμε το Google News στην Ισπανία» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Όταν είχε πριν από ενάμιση μήνα ανακοινωθεί η απόφαση της Ισπανικής κυβέρνησης η Google είχε απαντήσει ότι οι υπηρεσίες της παρέχουν μηνιαίως 10 δισεκατομμύρια αναγνώστες στις ιστοσελίδες των εφημερίδων. «Πιστεύουμε ότι υπηρεσίες όπως το Google News βοηθούν τους εκδότες να αναπτύξουν την κίνηση στις ιστοσελίδες τους. Όσον αφορά το μέλλον, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τους Ισπανούς εκδότες για να βοηθήσουμε να αυξήσουν τα έσοδά τους όσο εμείς εκτιμούμε τις επιλογές μας μέσα στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας.» ήταν μέρος της ανακοίνωσης.

Είχα γράψει τότε για το μεγάλο ρίσκο που έπαιρνε η Ισπανική κυβέρνηση να συγκρουστεί με την εταιρία που κατέχει σχεδόν το μονοπώλιο σε διαδικτυακές υπηρεσίες. Τελικά επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο. Είναι ωστόσο πολύ πιθανόν σύντομα και με πίεση από τους ίδιους τους εκδότες ισπανικών εφημερίδων να αρθεί αυτός ο νόμος με την παράκληση να επαναφερθεί η συνεργασία της Google News με τις ισπανικές εφημερίδες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων