Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Η Ισπανία επιβάλλει ‘Φόρο Google’ για να προστατέψει τα ντόπια ΜΜΕ

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η Ισπανική κυβέρνηση φορολογεί την Google αμφισβητώντας τον πανίσχυρο γίγαντα του διαδικτύου

Στην Ισπανία υπερψηφίστηκε ο νέος νόμος που βάζει φορολογία στην Google προκειμένου να προστατέψει τα ντόπια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο φόρος αφορά online μηχανές αναζήτησης κυρίως για ειδήσεις όπως το Google News.

Ο νέος νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας που επικράτησε να αποκαλείται ‘Google Tax’ (Φόρος Google) επιβάλει οι διαδικτυακές υπηρεσίες που ανεβάζουν συνδέσμους και αποσπάσματα ειδήσεων από ισπανικές εφημερίδες να πληρώνουν έναν φόρο στην Ένωση Εκδοτών Ισπανικών (καθημερινών) Εφημερίδων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το νομικό πλαίσιο το πρόστιμο μπορεί να αγγίξει τα 600.000 €.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Guardian από όπου και διαβάζουμε την είδηση, ο νέος ισπανικός νόμος αποτελεί άλλο ένα χτύπημα στο συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ της Google και ευρωπαϊκών εφημερίδων. Η καταγγελία του ευρωπαϊκού τύπου είναι ότι η Google χρησιμοποιεί υλικό με προστατευόμενα πνευματικά δικαιώματα για να στήσει μια υπηρεσία ειδήσεων χωρίς να παρέχει τις απαραίτητες αναφορές στις πηγές του.

Η απάντηση της Google είναι ότι η μηχανή αναζήτησής της παρέχει μηνιαίως 10 δισεκατομμύρια αναγνώστες στις ιστοσελίδες των εφημερίδων. «Πιστεύουμε ότι υπηρεσίες όπως το Google News βοηθούν τους εκδότες να αναπτύξουν την κίνηση στις ιστοσελίδες τους. Όσον αφορά το μέλλον, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τους Ισπανούς εκδότες για να βοηθήσουμε να αυξήσουν τα έσοδά τους όσο εμείς εκτιμούμε τις επιλογές μας μέσα στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας.» ήταν η επίσημη αντίδραση της Google στην ανακοίνωση του νέου νόμου η οποία ξεκαθάρισε ότι είναι απογοητευμένη από την κίνηση αυτή της ισπανικής κυβέρνησης.

Ενώ από πολλούς χαιρετήθηκε με ικανοποίηση το νέο νομοσχέδιο, η Ισπανική κυβέρνηση παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο επιλέγοντας να ‘παίξει’ με την εξουσία που κατέχει η Google. Το παράδειγμα της Γερμανίας είναι αρκετά διδακτικό αφού μετά από την ψήφιση παρόμοιου νόμου, οι εκδότες εφημερίδων είδαν την κίνηση στις ιστοσελίδες τους να κατρακυλάει αφού η Google αφαίρεσε από τις λίστες της άμεσα όλες τις εφημερίδες που σχετίζονταν με το νέο πλαίσιο. Οι γερμανοί εκδότες μετά από λίγο ζήτησαν από την εταιρία να τους συμπεριλάβει ξανά στις λίστες της.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων