Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Μετά από την λήξη των 18 μηνών φυλάκισης των υπευθύνων του συγκεκριμένου κόμματος ήρθε και η στιγμή της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, μία δίκη που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ώστε η Δικαιοσύνη να κρίνει την ενοχή του συγκεκριμένου κόμματος για όλες τις κατηγορίες που το βαρύνουν.
Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής είναι απότοκος της οικονομικής κρίσης, διότι σε περιόδους κρίσης όταν οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους συνήθως κατευθύνονται είτε προς ακροαριστερά κινήματα/ αριστερά είτε προς ακροδεξιά κινήματα.
Στην ουσία όταν ξέσπασε η ιστορία αυτή η κίνηση της φυλάκισης ήταν ορθή και επόμενη, εκεί όμως που έγινε το λάθος ήταν ο χρόνος της δίκης, ο οποίος προκύπτει σε αυτή την χρονική συγκυρία, ενώ θα μπορούσε μετά από έξι μήνες (για παράδειγμα) από την φυλάκιση τους να είχε πραγματοποιηθεί η δίκη προκειμένου και το εσωτερικό και το εξωτερικό του κράτους να είχε ενημερωθεί για το αν είναι ένοχοι οι βουλευτές του κόμματος αυτού.
Οι λόγοι για την επίσπευση της δίκης ήταν το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι ήταν Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και σίγουρα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει το πεδίο έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα με ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Ένας άλλος λόγος είναι η εύλογη δημοσιότητα που πήρε το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς σίγουρα επηρέασε την πορεία της χώρας μας σε πολλά επίπεδα.
Ως προς τις λεπτομέρειες της Δίκης
Οι κατηγορούμενοι είναι 69, οι συνήγοροι υπεράσπισης ενδέχεται να υπερβαίνουν τους 100, πολυάριθμοι θα είναι και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής, ενώ μόνο οι μάρτυρες κατηγορίες είναι περίπου 130.
Οι 69 κατηγορούμενοι για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων η προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, θα βρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο θα κρίνει εάν τελικά το κόμμα της Χρυσής Αυγής αποτελεί ένα ναζιστικό μόρφωμα με συντονισμένη παράνομη δραστηριότητα, απόφαση που ενδέχεται να δρομολογήσει εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο αν το κόμμα κηρυχθεί παράνομο, ή εάν οι εγκληματικές ενέργειες μελών του «Λαϊκού Συνδέσμου» αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά» άσχετα με τις κομματικές επιλογές.
Σύμφωνα με άρθρο του Έθνους[1], η έδρα του δικαστηρίου που κληρώθηκε να δικάσει τα στελέχη και τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχει ως εξής: Πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι η κ. Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο την κ. Μαρία Βάρκα.
Μέλη του δικαστηρίου, οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας κληρώθηκε η κ. Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν (με αλαφαβητική σειρά) οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα, με το οποίο εισάγονται σε δίκη οι ένοχοι αναφέρει ως αφορμή την υπόθεση του Παύλου Φύσσα. Το δικαστήριο θα κριθεί συν τοις άλλοις να κρίνει και άλλες ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης, όπως τη δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν, Λουκμάν Σαχζάτ, για την οποία δύο κατηγορούμενοι έχουν, ήδη, καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, τη επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, τη επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους σε Αντίπνοια και Συνεργείο στην Ηλιούπολη, τις επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη κ.α.
Στην εισαγγελική πρόταση τονίζεται η η ναζιστικού τύπου δομή της οργάνωσης και ο ρόλος του γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ως «απόλυτο και κυρίαρχο» πρόσωπο. Σύμφωνα με τους εφέτες, η Χρυσή Αυγή «από το 2008 παίρνει μορφή εγκληματικής οργάνωσης, ενώ από το 2012, όταν δηλαδή η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή, κορυφώνεται η δράση της».
Εν κατακλείδι, σίγουρα αναμένεται να είναι μία δίκη που θα μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου και θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για πολλές άλλες υποθέσεις. Σίγουρα οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, καθώς στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά γίνεται μία δίκη για να κριθεί ένα κοινοβουλευτικό κόμμα ως εγκληματική οργάνωση. Σε άλλες χώρες τέτοιο φαινόμενο είχε να κάνει εμφάνιση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για όλους αυτούς τους λόγους αυτή η δίκη κρίνεται ως ιστορική.
[1] Άρθρο του Έθνους