Η πολιτική εκκρεμότητα στην Ιταλία που υπογραμμίστηκε την Παρασκευή από τον οίκο Fitch με την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε “BBB+” από “A-“, αφορά άμεσα την Ελλάδα που εμφανίζει μεταρρυθμιστική κόπωση (reform fatigue), ενώ ενδέχεται να επηρεάσει και τις αποφάσεις για την «διάσωση» της Κύπρου.
Οι αναλυτές της J.P.Morgan Asset Management με τελευταία έκθεσή τους προειδοποιούν την ελληνική κυβέρνηση να μην επιβραδύνει άλλο τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, διότι θα τιμωρηθεί αυστηρά από τις αγορές την επόμενη φορά που θα υπάρξει πανικός. Η κυβέρνηση μοιάζει να επαναπαύεται στην άτυπη περίοδο χάριτος μέχρι τον Ιούνιο που έχει πάρει από τους πιστωτές προκειμένου να χειριστεί πολιτικά τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη νέα μείωση του κατώτατου μισθού.
Για την ευρωζώνη υπάρχει και η μεγάλη εκκρεμότητα της Κύπρου, όπου απαιτούνται 10 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες και επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ για το δημόσιο.
Η υποβάθμιση της Ιταλίας οφείλεται στην αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας και η έλλειψη στήριξης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θεωρούνται αναγκαίες για την αποφυγή αποτελούν βαθιάς ύφεσης. Η Fitch αναμένει συρρίκνωση 1,8% του ιταλικού ΑΕΠ το 2013. Το χρέος αναμένεται φέτος στο 130% του ΑΕΠ.
Αν και η κατάσταση στην Ιταλία στηρίζει το χρέος με μια ισχυρή εσωτερική αγορά ιταλικών ομολόγων και το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να κρατηθεί στο 2,5%, η πολιτική αβεβαιότητα και η δυστοκία στις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να πυροδοτήσει νέο γύρο αναταραχής στις αγορές. Μια ιταλική καραμπόλα μπορεί να διαλύσει την ευρωζώνη, φοβούνται πολλοί αναλυτές…