Δεν είναι λίγοι οι καπνιστές που δηλώνουν, ότι θα ήθελαν να κόψουν το τσιγάρο, όμως δυσκολεύονται να το καταφέρουν.
Μια ομάδα ερευνητών από τον Καναδά ισχυρίζεται, ότι ο καλύτερος χρόνος για να κόψει μια γυναίκα το κάπνισμα είναι λίγο πριν την περίοδό της. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς οι γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας στην προσπάθειά τους για διακοπή του καπνίσματος, πρέπει να κάνουν πράξη την απόφασή τους στο μέσο της ωχρινικής φάσης του έμμηνου κύκλου, δηλαδή μετά την ωορηξία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο από τους άντρες να απαλλαγούν από τη βλαβερή αυτή για την υγεία τους συνήθεια και πως αυτό μπορεί να οφείλεται στον έμμηνο κύκλο.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Μόντρεαλ, αναφέρουν ότι για τις γυναίκες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κόψουν το τσιγάρο στην έναρξη της φάσης των ωοθυλακίων, η οποία ξεκινά μετά την έμμηνο ρύση.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Psychiatry Journal.
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν η καθηγήτρια Adrianna Mendrek. Στην έρευνα συμμετείχαν 34 γυναίκες και άντρες, οι οποίοι κάπνιζαν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες, καθώς παρατηρούσαν είτε «ουδέτερες» εικόνες, είτε εικόνες που τους προκαλούσαν μια επιθυμία να ανάψουν ένα τσιγάρο.
Οι γυναίκες υποβλήθηκαν δύο φορές σε διαφορετικά στάδια του έμμηνου κύκλου τους σε μαγνητική τομογραφία, ενώ οι ερευνητές μέτρησαν και τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στον οργανισμό τους.
Η καθηγήτρια Mendrek υποστήριξε, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ότι οι γυναίκες που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο πρέπει να λάβουν υπόψη τους την περίοδό τους. «Τα δεδομένα μας αποκαλύπτουν, ότι οι ανεξέλεγκτες παρορμήσεις για τσιγάρο είναι πιο έντονες κατά την έναρξη της φάσης των ωοθυλακίων, που αρχίζει μετά την έμμηνο ρύση. Οι ορμονικές αυξομειώσεις στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης επηρεάζουν κατά πάσα πιθανότητα το στερητικό σύνδρομο και αυξάνουν τη δραστηριότητα εκείνων των νευρικών κυκλωμάτων, που σχετίζονται με το αίσθημα έντονης επιθυμίας».
Η καθηγήτρια πρόσθεσε ωστόσο, ότι άλλοι παράγοντες –όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη- είναι πιθανώς πιο σημαντικοί και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.