Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Η κατάρα της χωροθέτησης

Η ανατολική Αττική, η οποία σημειωτέον με κόκκινο δεν διαθέτει ούτε κάν αποχετευτικό σύστημα, κινδυνεύει να χάσει 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, επειδή οι δήμοι, οι κοινότητες και πρωτίστως οι κάτοικοι είναι μυγιάγγιχτοι και το ένα τους μυρίζει και το άλλο τους βρωμάει.  Πρόκειται για κονδύλια που αφορούν έργα που φέρουν την «κατάρα της χωροθέτησης», που μεταφράζεται σε δικαστικές εμπλοκές, σε τοπικές αντιδράσεις, σε γραφειοκρατικά εμπόδια που καθιστούν την περιοχή τριτοκοσμική από απόψεως υποδομών, αφού παραμένει ανεξέλεγκτη η απόρριψη των λυμάτων.

Τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν έργα το Κέντρο Εξεργασίας Λυμάτων του Θριάσιου, το οποίο είναι έτοιμο αλλά υπολειτουργεί καθώς το 80% των κατοίκων αδυνατεί να πληρώσει τα τέλη σύνδεσης. Να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, πρότεινε την χρηματοδότηση 6.000 συνδέσεων από την Περιφέρεια. Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι η χωροθέτηση του Βιολογικού Καθαρισμού που θα εξυπηρετεί τους δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας, οι οποίοι δεν συμφωνούν στο χώρο που θα γίνει το έργο.

Για να σωθούν τα λεφτά έγινε συνάντηση στην οποία μετείχαν η περιφέρεια Αττικής, το ΥΠΕΚΑ, οι δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδος, Ραφήνας-Πικερμίου, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΥΔΑΠ και της Task Force. Το υπουργείο προσανατολίζεται να χωροθετήσει το βιολογικό στα όρια Σπάτων – Ραφήνας. “Αυτή είναι η Ελλάδα,” που έλεγε ο κύριος Σημίτης…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων