Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Η «κατάρα» του Ευρωπαϊκού Νότου!

Άλλο ένα σκάνδαλο συγκλονίζει το πολιτικό στερέωμα ενός εκ των πλέον ταλαιπωρημένων οικονομικά και κοινωνικά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η Ισπανία συγκλονίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τις αποκαλύψεις για κρυφούς λογαριασμούς και μίζες κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος και του ηγέτη και πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Η Ισπανία που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση, με τρομερά υψηλά ποσοστά ανεργίας, και την κοινωνία να βρίσκεται προ των πυλών έκρηξης, δέχεται με αυτές τις αποκαλύψεις άλλο ένα ισχυρό κτύπημα και το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν τελικά θα αντέξει ή αυτό το κτύπημα θα αποτελέσει τη χαριστική βολή που ρίξει τη χώρα στη δίνη μιας πλήρους οικονομική και κοινωνικής κατάρρευσης.

Αν και ο Πρωθυπουργός Ραχόι με το κόμμα του, αρνούνται μετ’ επιτάσεως τις κατηγορίες δύσκολα γίνεται πιστευτός. Ο κοινωνικός αναβρασμός είναι τέτοιος που ο ισπανικός λαός δύσκολα μπορεί να πιστέψει ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Απόδειξη ότι μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα το κυβερνών κόμμα έχασε 6% στις δημοσκοπήσεις.

Αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία είναι άλλη μια περίπτωση πολιτικού ηγέτη και κόμματος που έρχεται στην εξουσία με υποσχέσεις κάθαρσης και τερματισμού της διαφθοράς και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς, βρίσκεται βουτηγμένο στη διαφθορά απογοητεύοντας για μια ακόμη φορά την κοινωνία.

Δυστυχώς, θα μπορούσε κανείς βάσιμα να υποστηρίξει ότι η εν λόγω κατάσταση αποτελεί πλέον την «κατάρα» των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Το ίδιο έργο το έχουμε δει κατ’ επανάληψη στην Ιταλία, τη Γαλλία, και βέβαια στην Ελλάδα.

Η τραγωδία είναι ότι στην εποχή μιας από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις διεθνώς ο Ευρωπαϊκός Νότος βρίσκεται με μια σειρά ηγετών που όχι απλώς είναι κατώτερες των περιστάσεων, είναι απλά για λύπηση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων