Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και η ταυτόσημη του Φώτη Κουβέλη πως η ομολογία λαθών από το ΔΝΤ είναι αξιοποιήσιμη, καταγράφει την αμηχανία της 3κομματικής κυβέρνησης, αλλά και το νέο πολιτικό πρόβλημα που αναδύεται: Η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα λάθη της Τρόικας, αποκαλύπτει τον ενδοτισμό των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και την υποχρέωση της κυβέρνησης Σαμαρά να διεκδικήσει άμεσα την ριζική ανατροπή της λανθασμένης πολιτικής και της αποκατάστασης της οικονομίας.
Στο εξωτερικό, το κύρος του ΔΝΤ και της Κομισιόν έχουν πέσει στο ναδίρ, καθώς λοιδορούνται από πολλές πλευρές. Ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής ευρωβουλευτής, Νάιτζελ Φάρατζ, σε άρθρο του σ την Telegraph, κάνει λόγο για «θυσία» της Ελλάδας για το αποτυχημένο πείραμα του ευρώ. Και ότι αυτό που συνέβη είναι ένα «πραξικόπημα με τη συνενοχή και στήριξη των δικών μας χρημάτων» και προσθέτει ότι η επιχειρηματική κοινότητα αποδεκατίστηκε και οικογένειες οδηγήθηκαν στην εξαθλίωση.
Μέσα στην ένταση που έχει προκαλέσει η ομολογία του ΔΝΤ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ παραδέχθηκε πως οι μεταρρυθμίσεις που επιβάλει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας, η οποία θα κάνει τα πάντα για να πραγματοποιηθούν.
Το mea culpa του ΔΝΤ διαμορφώνει νέα δεδομένα για την κυβέρνηση Σαμαρά που κρατάει πλέον την καυτή πατάτα της αντίδρασης. Οι ψηφοφόροι παρακολουθούν και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Το να μην κάνει τίποτε η κυβέρνηση, ίσως είναι καλύτερο από το να κάνει λίγα. Αυτό το όπλο που μας έδωσε το ΔΝΤ ή θέλεις και ξέρεις πώς να το χρησιμοποιήσεις ή διαφορετικά το βάζεις στο…ντουλάπι.