Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών και τις πιθανές συνεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης οργιάζουν. Αποτελούν δε μόνιμη ερώτηση στους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων και τους αρχηγούς τους.
Με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να δεσμεύονται για πρόταση μεγάλου συνασπισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να μιλούν για την ανάγκη συνεργασιών, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βομβαρδίζονται διαρκώς με ερωτήσεις για το τι θα επέλεγε να κάνει το κόμμα τους αν δεν ήταν πρώτο αλλά όχι αυτοδύναμο την επόμενη ημέρα των εκλογών. Από την άλλη πλευρά Λαϊκή Ενότητα και ΚΚΕ τονίζουν ότι ο μεγάλος συνασπισμός είναι ήδη δεδομένος και τα δύο μεγάλα κόμματα έτοιμα να συγκυβερνήσουν.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επιμένει στη γραμμή ότι ζητά από τον κόσμο αυτοδυναμία, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Μόνο τους ΑΝΕΛ θα δεχόταν σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά μπροστά στην πιθανότητα να μην πουν στη Βουλή, έχει κατά καιρούς αφήσει κάποιες χαραμάδες ανοιχτές για το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος ωστόσο στην ανάγκη αυτό να αποτινάξει «τα βαρίδια του». Με τη Νέα Δημοκρατία δεν το συζητάει καθόλου, ενώ για το Ποτάμι, ακόμη και αν δεν αποκλείεται κατηγορηματικά, γίνεται συχνά λόγος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα για «σχέσεις του με την εγχώρια διαπλοκή».
Το ερώτημα είναι τι μένει;
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ανεπίσημες συζητήσεις που κάνουν λόγο ακόμη και για την ιδέα μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αν είχε τους απαραίτητους 120 βουλευτές τότε, όπως επιτρέπει το σύνταγμα, θα μπορούσε να κυβερνήσει μόνη της με την ψήφο ανοχής των άλλων κομμάτων. Στην ερώτηση βέβαια, γιατί να στηρίξει για παράδειγμα το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, μία κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετείχε με κανένα μέλος της, η απάντηση ήταν ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιηθούν τεχνοκράτες που θα είχαν τη στήριξη ή θα προτείνονταν από τα άλλα κόμματα.
Όλα αυτά θα είναι εντελώς ανεπίσημα και ίσως δεν θα κάναμε καν λόγο, αν προχθές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δεν έκανε ένα σχόλιο μιλώντας στην εκπομπή Ενικός, στο STAR, που μου θύμισε έντονα το παραπάνω σενάριο. Στις πιεστικές ερωτήσεις του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Σταμάτη, αναφορικά στις συνεργασίες ο κ. Φίλης απαντούσε ότι θα εξεταστεί το αποτέλεσμα των εκλογών και έπειτα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, αναφέροντας ωστόσο και το περιθώριο που δίνει το Σύνταγμα για κυβέρνηση με «130 βουλευτές».
Στην Κουμουνδούρου αρνούνται να σχολιάσουν όλα αυτά τα υποθετικά σενάρια. Πάντως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μου είπε ότι τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η ισχυρή λαϊκή εντολή και αυτοδυναμία. Με χιούμορ μου ζήτησε να περιμένουμε μέχρι τις εκλογές και να δούμε τι έχει να πει η κάλπη.