Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Νωρίς σήμερα Τρίτη, η Κίνα παρουσίασε μια στρατηγική άμυνας για την ενίσχυση της υπεράκτιας ναυτικής της ικανότητας, ισχυριζόμενη ότι αντιμετωπίζει ένα σοβαρό και σύνθετο πλέγμα απειλών κατά της ασφάλειάς της, συμπεριλαμβανομένης της υπό διαμάχη Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Σε ένα πολιτικό έγγραφο που εκδόθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, η Κίνα ορκίστηκε να συνεχίσει να αυξάνει την «προστασία στις ανοιχτές θάλασσες» και επέκρινε τους γείτονές της που προβαίνουν σε «προκλητικές ενέργειες» στους υφάλους και τα νησιά της.
Το έγγραφο έρχεται στη δημοσιότητα, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται κατά της αυξανόμενης διεκδικητικής στάσης της Κίνας στα αμφισβητούμενα ύδατα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, όπου το Πεκίνο έχει εμπλακεί σε εγγειοβελτιωτικά έργα στο αρχιπέλαγος Σπράτλι.
Η Κίνα, η οποία διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, επέκρινε την Ουάσινγκτον αφότου ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ πέταξε πάνω από περιοχές κοντά στους υφάλους την περασμένη εβδομάδα, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ότι υποδαυλίζουν την αστάθεια στην περιοχή.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κομμουνιστική χώρα έχει αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις με τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και το Μπρουνέι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μέσω των οποίων περνούν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ναυτικό εμπόριο κάθε χρόνο.
Ο Γιανγκ Γιουτζούν, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε σε σχετική συνέντευξη τύπου, ότι οι κινεζικές δραστηριότητες αποκατάστασης στο αρχιπέλαγος Σπράτλι είναι αντίστοιχες με την κατασκευή σπιτιών και δρόμων στην ηπειρωτική χώρα. «Από τη σκοπιά της εθνικής κυριαρχίας, δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά», είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε επίσης ότι ορισμένες χώρες με «υστεροβουλία» έχουν αξιολογήσει άδικα τη στρατιωτική παρουσία της Κίνας. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητες επιτήρησης της περιοχής είναι όλο και πιο συχνές, και η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει «τα αναγκαία μέτρα» για την αντιμετώπιση των οιωνδήποτε απειλών.
«Ορισμένες εξωτερικές χώρες είναι επίσης αναμεμειγμένες στις υποθέσεις της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ενώ λίγες από αυτές εμμένουν στην εναέρια και θαλάσσια παρακολούθηση της Κίνας», σύμφωνα με το έγγραφο που συμπληρώνει τη νέα κινεζική αμυντική στρατηγική, προχωρώντας σε μια κεκαλυμμένη αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όμως από την άλλη μεριά αναφέρεται επίσης, ότι η πολεμική αεροπορία της Κίνας θα στρέψει την προσοχή της από την εδαφική άμυνα στην εναέρια άμυνα αλλά και επίθεση, καθώς και στην ενίσχυση της εναέριας άμυνας με πρόσθετες στρατιωτικές δυνατότητες.
Η πυρηνική δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, γνωστή ως Δεύτερο Σώμα Πυροβολικού, θα ενισχύσει επίσης τις δυνατότητές της για την αποτροπή και την πυρηνική αντεπίθεση, προσθέτει το έγγραφο. Τέλος, αναφέρεται ότι ο στρατός θα ενισχύσει την ασφάλεια σε τομείς ζωτικής σημασίας για τα εξωτερικά συμφέροντα της Κίνας, χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινήσεις.
Πηγές
Reuters
The Diplomat