Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
H Ιαπωνία πρέπει να προχωρήσει σε ρήξη με το «άδοξο» παρελθόν και να υιοθετήσει μια εντελώς νέα προοπτική, εάν θέλει να εγκαθιδρύσει σταθερές και υγιείς σχέσεις με την Κίνα και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας την Τρίτη, ενόψει της τριμερούς συνόδου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Οι γειτονικές χώρες έχουν καταβάλει προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεών τους, που έχουν δοκιμαστεί κι επισκιαστεί πολλάκις κατά τη διάρκεια της ιστορίας, προγραμματίζοντας συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών το Μάρτιο, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν αυτό που αποτελούσε κάποτε τακτικό φόρουμ συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής.
Οι σχέσεις με την Ιαπωνία χαρακτηρίζονται εδώ και αρκετό καιρό τεταμένες, εξαιτίας κυρίως της άποψης του Πεκίνου και της Σεούλ σχετικά με το ότι οι Ιάπωνες ηγέτες διστάζουν να απαγκιστρωθούν από το πολεμικό παρελθόν της χώρας. Η Κίνα και η Νότια Κορέα υπέφεραν υπό την κατοχή και τον αποικιακό ρόλο της Ιαπωνίας, πριν από την ήττα του Τόκιο το 1945.
Μιλώντας σε ένα ακαδημαϊκό φόρουμ στο Πεκίνο για τις σχέσεις μεταξύ των τριών κρατών, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι ανέφερε ότι η σωστή στάση απέναντι στο παρελθόν είναι η προϋπόθεση για την πρόοδο των σχέσεων με την Ιαπωνία.
«Αν το θέμα της ιστορίας τύχει σωστού χειρισμού, τότε οι σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών μπορούν να προχωρήσουν μπροστά. Αν όχι, τότε σίγουρα θα καθυστερήσουν», δήλωσε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Δεν πρόκειται για προσκόλληση σε παλιούς λογαριασμούς εκ μέρους της Κίνας και της Νότιας Κορέας, αλλά για το γεγονός ότι τα τρία κράτη δεν μπορούν να αποφύγουν και να αγνοήσουν την ιστορία».
«Το κλειδί είναι η ειλικρίνεια», πρόσθεσε ο Γουάνγκ.
«Ελπίζουμε ότι η Ιαπωνία θα αναθεωρήσει πραγματικά και ειλικρινά τα παρελθοντικά της λάθη, ότι απλά και άμεσα θα κάνει μια καθαρή ρήξη με το άδοξο παρελθόν της, θα λάβει μια εντελώς νέα προοπτική για να ενώσει τα χέρια με τους ανθρώπους της Κίνας και της Νότιας Κορέας, έτσι ώστε να προχωρήσει στην πορεία για την υγιή, σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη».
Η σύνοδος κορυφής στη Σεούλ θα είναι η πρώτη για τους τρεις μέσα σε τρία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έχει συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Ξι Γινπίνγκ δύο φορές από το 2014. Εντούτοις, ο Άμπε δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε διμερή σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χε από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο του 2012.
Η σύνοδος κορυφής, που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2008, διεκόπη εν μέσω διπλωματικής έντασης μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας αλλά και μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας εξαιτίας των εχθροπραξιών και των εδαφικών διαφορών εκ μέρους του Τόκιο.
Πηγή
Reuters