Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Η Κίνα παρουσιάζει αμυντικό σύστημα laser κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Η Κίνα έχει αναπτύξει ένα υψηλής ακρίβειας οπλικό σύστημα λέιζερ το οποίο είναι σε θέση να καταρρίψει ελαφρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε χαμηλό υψόμετρο, όπως ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο μηχανισμός έχει εμβέλεια 1,2 μιλίων και μπορεί να καταρρίψει «διάφορα μικρά αεροσκάφη» εντός πέντε δευτερολέπτων από τον εντοπισμό του στόχου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο δήλωση από την Κινεζική Ακαδημία Μηχανικής Φυσικής (CAEP), ιθύνοντα νου για το αμυντικό αυτό σύστημα.

Το Xinhua έδειξε εικόνες από μεγάλα μεταλλικά κουτιά καλυμμένα με βαφή παραλλαγής και τα συντρίμμια ενός μικρού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Το σύστημα λέιζερ αναμένεται να «διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια σημαντικών εκδηλώσεων σε αστικές περιοχές» και να αντιμετωπίσει ανησυχίες για τις χωρίς άδεια δραστηριότητες χαρτογράφησης, σύμφωνα με το Xinhua. Είναι αποτελεσματικό μέχρι το μέγιστο υψόμετρο των 500 μέτρων και κατά των αεροσκαφών που πετούν με ταχύτητα έως 50 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, όπως επίσης ανέφερε το Xinhua.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρθηκε επίσης το όνομα του Yi Jinsong, στελέχους της κινεζικής Jiuyuan Hi-Tech Equipment Corp, ο οποίος σημείωσε ότι τα μικρής κλίμακας, μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη είναι σχετικά φθηνά και εύκολα στη χρήση, γεγονός που τα καθιστά μια πιθανή επιλογή για τρομοκρατικές ενέργειες.

«Η αναχαίτιση τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι συνήθως η δουλειά που ανατίθεται σε ελεύθερους σκοπευτές και ελικόπτερα, αλλά το ποσοστό επιτυχίας τους δεν είναι τόσο υψηλό και τα λάθη σε σχέση με την ακρίβεια των χτυπημάτων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα», είπε επίσης ο Yi Jinsong.

Το σύστημα, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε οχήματα, κατέρριψε πάνω από 30 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια πρόσφατη δοκιμή με ένα «ποσοστό επιτυχίας 100%», ανέφερε ακόμα με δήλωσή της η Ακαδημία Μηχανικής Φυσικής (CAEP).

Η ακαδημία αναπτύσσει παρόμοια συστήματα ασφάλειας λέιζερ με μεγαλύτερη δύναμη κρούσης και εύρος, σύμφωνα με την Κυριακάτικη έκθεση του Xinhua.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα συνήθως χρησιμοποιεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τις εγχώριες πολιτικές συναντήσεις, τα διεθνή συνέδρια και τις αθλητικές διοργανώσεις, επιδιώκοντας να εμποδίσει τις δημόσιες διαμαρτυρίες για θέματα όπως οι παράνομες κατασχέσεις γης και οι υποθέσεις διαφθοράς, καθώς και οποιεσδήποτε απειλές προς τους συμμετέχοντες στα γεγονότα αυτά.

Πηγές
http://www.xinhuanet.com/english/
http://www.theguardian.com/uk

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων