Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Κίνα υιοθέτησε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο τη Δευτέρα, με σκοπό, όπως υποστηρίζει το Πεκίνο, να αντιμετωπίσει αυξανόμενες απειλές όπως η πειρατεία και η τρομοκρατία, παρόλο που ο νόμος έχει προκαλέσει ανησυχία σε ξένες επιχειρήσεις και ομάδες προάσπισης δικαιωμάτων.
Η νομοθεσία, που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Κίνας και προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2017 είναι μια «αντικειμενική ανάγκη της Κίνας, η οποία αποτελεί μια σημαντική δύναμη στο διαδίκτυο», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε υπάλληλος του κινεζικού Κοινοβουλίου.
Οι εκτός κινεζικής επικράτειας επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι απειλεί να κλείσει τις ξένες εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς που θεωρούνται «κρίσιμοι», και περιλαμβάνει αμφισβητούμενες απαιτήσεις περί αξιολογήσεων ασφάλειας και δεδομένων που θα πρέπει να αποθηκεύονται σε διακομιστές που βρίσκονται στην Κίνα.
Μέλη οργανώσεων που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα διατείνονται επίσης ότι ο νόμος θα ενισχύσει τους περιορισμούς στο διαδίκτυο της Κίνας, το οποίο ήδη υπόκειται στον πιο εξελιγμένο μηχανισμό λογοκρισίας του κόσμου, γνωστό εκτός της χώρας ως Great Firewall.
Ο Yang Heqing, αξιωματούχος της μόνιμης επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, δήλωσε ότι το διαδίκτυο είναι ήδη βαθιά συνδεδεμένο με την εθνική ασφάλεια και την ανάπτυξη της Κίνας.
«Η Κίνα είναι μια δύναμη στο διαδίκτυο, και ως μία από τις χώρες που αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους ασφάλειας στο Διαδίκτυο, χρειάζεται επειγόντως να καθιερώσει και να τελειοποιήσει το νομικό πλαίσιο για την διαδικτυακή ασφάλεια», είπε συγκεκριμένα ο Yang στους δημοσιογράφους κατά το πέρας των εργασιών της διμηνιαίας νομοθετικής συνέλευσης.
Παράλληλα, περισσότερες από 40 παγκόσμιες επιχειρηματικές ομάδες είχαν ζητήσει από τον Κινέζο Πρωθυπουργό, ήδη από τον Αύγουστο να τροποποιήσει τα αμφιλεγόμενα σημεία του νόμου. Τόσο τότε όσο και σήμερα οι Κινέζοι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί λέγοντας ότι δεν θα θιγούν τα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Μολαταύτα, οι αμφισβητούμενες διατάξεις παρέμειναν στο τελικό νομοσχέδιο που εκδόθηκε από το Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για «διαχειριστές υποδομών πληροφοριών ζωτικής σημασίας» με σκοπό την αποθήκευση προσωπικών πληροφοριών και σημαντικών δεδομένων των επιχειρήσεων στην Κίνα, της παροχής απροσδιόριστης “τεχνικής υποστήριξης” για τις υπηρεσίες ασφαλείας και της καθιέρωσης εθνικών αξιολογήσεων ασφάλειας.
Αυτές ακριβώς οι απαιτήσεις έχουν εγείρει ανησυχίες στο εσωτερικό των εταιρειών που φοβούνται ότι θα πρέπει να παραδώσουν μέρος ή ενδεχομένως και το σύνολο της πνευματικής τους ιδιοκτησίας ή να κάνουν άλλες υποχωρήσεις, προκειμένου να μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της Κίνας.
Πηγές: Reuters, AFP