Ήταν το μακρινό 1973 όταν ο Μιχάλης Βιολάρης τραγουδούσε τη μεγάλη επιτυχία της εποχής “Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη“. 24 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφύλιου και 24 χρόνια πριν το Πρωτόκολλο του Κιότο ο Βιολάρης τραγουδούσε το στίχο “Πολλά κορίτσια, λίγοι γαμπροί“, που ωστόσο δεν αντανακλούσε τη δημογραφική πραγματικότητα, καθώς η απογραφή πληθυσμού του 1971 δίνει αναλογία αρρένων/θηλέων στον πληθυσμό 48,9%/51,1%, πολύ μικρή διαφορά απ’ την επίσημη απογραφή του πληθυσμού το 2011, που δίνει αναλογία 49,2%/50,8%. Πολύ περισσότερο που η Κοζάνη ήταν τότε έδρα του Α’ Σώματος Στρατού και γεμάτη με νεαρό ανδρικό πληθυσμό, καθώς “ελόχευε ο από Βορρά κίνδυνος”, μήπως και “μας φάνε οι κομμουνιστές”. Μπορεί η λειψανδρία να ήταν πραγματικότητα τη δεκαετία του 1940 με τους Πολέμους και του 1950 με τη μετανάστευση, αλλά όχι πια το 1973, που ήδη αναπτυσσόταν στην περιοχή η βιομηχανία του λιγνίτη κι ο ανδρικός πληθυσμός έβρισκε πιο εύκολα δουλειά.
Εύλογα θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχει ο Βιολάρης, η Λωζάνη/Κοζάνη και η αναλογία αρρένων/θηλέων στον πληθυσμό με τον τίτλο της σημερινής ανάρτησης, για την Κλιματική Αλλαγή. Η αναφορά γίνεται επειδή …
η υστερία της Κλιματικής Αλλαγής εξελίσσεται σε υστερία Κλιματικής Μπίζνας και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πολλά “ωραία” ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στις 30 Νοεμβρίου με 11 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.
Ένα απ’ τα πολλά είναι ότι “η Κλιματική Αλλαγή συσχετίζεται με την αναλογία αρρένων/θηλέωνκαι η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας ευνοεί τη γέννηση περισσότερων κοριτσιών”. Μελετώντας τα στοιχεία γεννήσεων και αποβολών από το 1968 μέχρι το 2012, Ιάπωνες επιστήμονες, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στην Ιαπωνία φαίνεται να συνδέονται με τη χαμηλότερη αναλογία αγοριών-κοριτσιών που γεννιούνται, εν μέρει λόγω της αυξημένης θνησιμότητας των νεογέννητων αγοριών.
Λέτε να είχε πολλή ζέστη η Κοζάνη πριν το 1973 και γι’ αυτό ήταν πολλά τα κορίτσια; Και μήπως ο Παντελής Βούλγαρης, όταν γύριζε την ταινία “Νύφες”, απ’ όπου και η φωτογραφία, κατά λάθος δεν την τοποθέτησε στην Κοζάνη; Αφού και στην ταινία αυτό ακριβώς βλέπουμε: “Πολλά κορίτσια, λίγοι γαμπροί” και οι Νύφες από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Αρμενία μεταναστεύουν για να βρουν γαμπρό. Πόσο ανθρωπογενές CO2 είχε στα τέλη του 19ου/αρχές 20ού αιώνα η ατμόσφαιρα; Έλεος …
Ένα άλλο είναι ότι “η Κλιματική Αλλαγή μειώνει το μέγεθος των πολικών αρκούδων, σήμερα είναι κατά μέσο όρο 5 εκατοστά κοντύτερες και 65 κιλά ελαφρύτερες απ’ ό,τι ήταν το 1980, ενώ έχει μειωθεί και το μέγεθος του κρανίου τους”.
Κατά σύμπτωση, την ίδια μέρα που μας τα έλεγε αυτά η Calgary The Globe and Mail, στην Ελλάδα μαθαίναμε ότι βρέθηκε στα Γρεβενά απολίθωμα πτέρνας γιγαντιαίας αρκούδας, 25% μεγαλύτερης από την πτέρνα μιας μεγάλης καφέ αρκούδας.
“Αγριοθήριο” (Agriotherium) είναι το επιστημονικό όνομα της γιγαντιαίας αρκούδας που ζούσε στην περιοχή των Γρεβενών κι ευτυχώς που δεν ζει σήμερα, να κρατάει την τεράστια κοιλιά της απ’ τα γέλια μ’ αυτά που βλέπουμε. Αν πάρετε μια γάτα της Σκανδιναβίας με πολύ φουντωτό τρίχωμα και τη φέρετε στην Ελλάδα, το καλοκαίρι θα ρίξει το τρίχωμα για να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες και μετά από δυο ζεστά μεσογειακά καλοκαίρια δεν πρόκειται να ξαναβγάλει το φουντωτό τρίχωμα, γιατί δεν το χρειάζεται. Να μια καλή ιδέα για επιστημονική δημοσίευση. Ή, μάλλον, έλεος … Αυτή την εξέλιξη των ζώων την έχει περιγράψει ο Δαρβίνος πριν 155 χρόνια, στο “Περί της Καταγωγής των Ειδών” ιστορικό σύγγραμμά του. Τα ζώα προσαρμόζονται στο κλίμα που αλλάζει και το κλίμα αλλάζει από τότε που δημιουργήθηκε ο πλανήτης, εδώ και 4,5 δισ. χρόνια. Όποια ζώα δεν προσαρμόζονται εξαφανίζονται, όποιος αμφιβάλει ας ψάξει για το “Μεγάλο Θανατικό” της Περμίου Περιόδου ή ας ρωτήσει κανένα δεινόσαυρο.
Ένα τρίτο είναι ότι “η Κλιματική Αλλαγή αυξάνει την απορροή των ποταμιών“. Μια κοινή επιστημονική έρευνα από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, τα βρετανικά πανεπιστήμια του Ρέντινγκ και του Έξετερ, καθώς και το Εργαστήριο Μετεωρολογικής Δυναμικής της Γαλλίας, που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience, διατείνεται ότι τα ανθρωπογενή αερολύματα (μικροσκοπικά σωματίδια που μεταφέρονται από τον αέρα), έχουν τη δυναμική να επηρεάζουν τοπικά την υδρολογία μιας περιοχής εξασθενώντας το ηλιακό φως, με συνέπεια να εξατμίζεται λιγότερο νερό στην ατμόσφαιρα. Έτσι, τα ποτάμια -λόγω αυτής της παρέμβασης στον υδρολογικό κύκλο- καταλήγουν με μεγαλύτερες διαθέσιμες ποσότητες στην κοίτη τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει μετά από μια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όταν η τέφρα που έχει σκορπιστεί στον αέρα, επίσης σκιάζει τον ήλιο. Η έρευνα βέβαια χρησιμοποιεί πολύ προσεκτικές κι ελάχιστα επιστημονικές διατυπώσεις, του τύπου “Increased aerosol loading may have reduced …” ή “the magnitude and extent of this effect is uncertain” ή “… may have resulted in an increase in river flow“. Και καταλήγουν ότι “We estimate that solar dimming due to rising aerosol concentrations in the atmosphere around 1980 led to an increase in river runoff by up to 25%in the most heavily polluted regions in Europe. We propose that, conversely, these regions may experience reduced freshwater availability in the future, as air quality improvements are set to lower aerosol loading and solar dimming. – Εκτιμούμε ότι η εξασθένηση του ηλιακού φωτός λόγω των αυξανόμενων συγκεντρώσεων αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα περί το 1980 οδήγησε σε αύξηση της απορροής των ποταμών έως 25% στις πιο βαριά μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης. Προτείνουμε ότι, κατά συνέπεια, αυτές οι περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μειωμένη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού στο μέλλον, καθώς οι βελτιώσεις της ποιότητας του αέρα μειώνουν τα φορτία αερολυμάτων και την εξασθένηση του ηλιακού φωτός“. Μόνο που οι πιο βαριά μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης από το 1980 έχουν πιο σοβαρά προβλήματα να λύσουν, όπως την όξινη βροχή και την αυξημένη θνησιμότητα.
Κι ένα τέταρτο είναι το μάλλον αμίμητο “Μην κυνηγάτε τους Βρετανικούς αγριόγαλλους επειδή θα ζεσταθεί ο πλανήτης!” Ο αγριόγαλλος είναι το Famous Grouse, που παλαιότερα το βλέπαμε σε χαριτωμένες διαφημίσεις να περιδιαβαίνει στην τηλεόραση. Επειδή το κυνήγι του γίνεται για εμπορικούς σκοπούς, βάζουν συχνά φωτιές στους βαλτότοπους, προκειμένου να βελτιώσουν τους βιότοπους του αγριόγαλλου, κατά τον ίδιο τρόπο που στη χώρα μας οι αγρότες καίνε τις σιτοκαλαμιές για να επιταχύνουν τη φύτρωση άγριων ψυχανθών και να εμπλουτίσουν τα χωράφια με άζωτο.
Η Κλιματική Αλλαγή είναι η νέα θρησκεία των κυβερνήσεων και κυκλοφορεί πολύ χρήμα σε ερευνητικά προγράμματα. Προσθέστε την αγωνία των απανταχού πανεπιστημιακών να εμφανίσουν ένα ελάχιστο αριθμό δημοσιεύσεων για να περάσουν το σκόπελο της αξιολόγησης των τμημάτων τους, πασπαλίστε και με την τυραννία του citation index κι έχετε ένα εκρηκτικό μείγμα που παράγει σωρηδόν αμφίβολης ποιότητας δημοσιεύσεις για θέματα που κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει με ακλόνητες επιστημονικές αποδείξεις. Μάλλον έχουμε πλέον παραγωγή περισσότερου επιστημονικού υλικού απ’ αυτό που μπορούμε να καταναλώσουμε.
Αν έδιναν αυτά τα χρήματα στην έρευνα π.χ. δέσμευσης κοσμικής ακτινοβολίας για ηλεκτροδότηση τις βραδινές ώρες, μπορεί να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Follow the money, λένε πάντα οι ΑγγλοΣάξωνες …
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται:
http://greeklignite.blogspot.gr/2014/10/blog-post_13.html
και στο Facebook: Greeklignite!