Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγγος
Την ώρα που δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο) καθώς και άλλων αερίων, όπως το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου, απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα αλλάζοντας τη σύσταση των αερίων που παρέμενε σταθερή για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, από την άλλη πλευρά προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή.
Οι περισσότεροι ηγέτες ναι μεν δεσμεύτηκαν με κινήσεις για την μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά αντιμετώπισαν το θέμα με χαλαρότητα και χωρίς να έχουνε συνειδητοποιήσει πως οι προθέσεις καλής θέλησης δεν φτάνουν διότι η γή βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων αφορούσαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σημαντική διαφορά υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, υπεύθυνες για τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα στο κόσμο και οι οποίες μαζί ευθύνονται για σχεδόν 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Συμφωνία μπορεί να υπάρξει, αλλά θα είναι επαρκής για να εμποδίσει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη από το να υπερβεί την αύξηση κατά 2 βαθμούς Κελσίου?? Αυτή η αύξηση θεωρείται ορόσημο, πέρα από το οποίο προβλέπονται ανεπανόρθωτες καταστροφικές αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη.
Η σύνοδος θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου και προσωπικά εύχομαι να μειωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ‘’μυαλών’’ ώστε να βρεθούνε λύσεις και να πραγματοποιηθούν.