Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης
Χωρίς πολλά λόγια, αναπαράγω ένα κείμενο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος, ενός πολύ αξιόλογου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αθόρυβα -από την ίδρυσή του το 2002, με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Ζαΐμη- συνεισφέρει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής διοργανώνοντας πολλές επιστημονικές, οικονομικές και πολιτικές εκδηλώσεις ημερίδες, συνέδρια, μελέτες κλπ.
Αναδημοσιεύω το κείμενο όχι μόνο διότι το υπογράφει ο εξαίρετος παλαίμαχος δημοσιογράφος κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος -τον οποίο θεωρώ πρύτανη της οικονομικής δημοσιογραφίας- αλλά γιατί αποτελεί μια σιωπηρή κραυγή του κόσμου της εργασίας προς το πολιτικό σύστημα. Μια κραυγή χωρίς τις γνωστές πομφόλυγες των δήθεν πατριωτών ή των δήθεν προοδευτικών! Μια κραυγή αλήθειας που δείχνει ότι -έστω και με δραματική καθυστέρηση- κάτι αρχίζει να γίνεται, ίσως ο φοίνικας αρχίζει να αναγεννάται μέσα από τις στάχτες της κρίσεως…
ΤΟ ΙΝΑΔΕ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ 2016
Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος (ΙΝΑΔΕ) είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2002, με μέλη καταξιωμένες προσωπικότητες από την κοινωνία, με σκοπό να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας περιοχής με τεράστιες δυνατότητες, που είναι η Δυτική Ελλάδα.
Υπό αυτή την ιδιότητα, το Ινστιτούτο είναι υπεράνω κομματικών αντιπαραθέσεων, πλην όμως στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ουσιαστική ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι καθώς και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
Σήμερα, το ΙΝΑΔΕ ανησυχεί για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και για τις σοβαρές ανισορροπίες που παρατηρούνται σε θεμελιώδη μεγέθη της. Πιστεύει ότι οι ανισορροπίες αυτές, σε συνδυασμό με την δημόσια υπερχρέωση και την τραπεζική αδυναμία, υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και κατ’ επέκταση, διακυβεύουν και την περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτή δε η εξέλιξη, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσεως, μόνον κινδύνους εγκυμονεί.
Συνεπώς, αδήριτη προβάλλει η ανάγκη της οικονομικής εξυγίανσης, διότι μόνον μέσω αυτής μπορούν να ενισχυθούν επενδυτικές δραστηριότητες εθνικού και περιφερειακού χαρακτήρα. Το ΙΝΑΔΕ καλεί τα πολιτικά κόμματα να ενσκήψουν σοβαρά και υπεύθυνα στα πραγματικά προβλήματα της χώρας τα οποία, περισσότερο από αντιπαραθέσεις, απαιτούν λύσεις. Βασικός οικονομικός στόχος συνεχίζει να είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η εν γένει απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα σε όλους τους τομείς ώστε να επέλθει αύξηση του ΑΕΠ και της ευημερίας της χώρας. Χωρίς αυτήν, η όποια οικονομική πολιτική δεν θα μπορέσει να βρει έσοδα για την συνολική ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την χρόνια οικονομική κρίση.
Αναφορικά με την Δυτική Ελλάδα, το ΙΝΑΔΕ πιστεύει ότι βασικά εργαλεία για την ανάπτυξή της θα είναι, τα μεγάλα έργα υποδομής όπως οι αυτοκινητόδρομοι, ο νέος σιδηροδρομικός άξονας, τα τρία πολιτικά αεροδρόμια και οι βελτιώσεις στα λιμάνια και τις άλλες υποδομές, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 6,5 δισεκατ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται τα έργα στοχευμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τον αγροτικό κόσμο, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα διάφορα επενδυτικά κίνητρα που προβλέπονται, όπως οι επιχορηγήσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
Στο ΙΝΑΔΕ θεωρούμε, επίσης, ότι στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας διαδραματίζει και ο τουρισμός. Η πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, σε συνδυασμό με την προνομιακή γεωγραφική θέση, καθιστούν την περιοχή μοναδική για κάθε επισκέπτη. Επιπλέον, το τουριστικό προϊόν στις διάφορες μορφές του αποτελεί για εμάς σημαντικό όπλο στην προσπάθεια για την αναγέννηση των περιοχών που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση.
Τέλος, βαθιά πεποίθηση των μελών του Ινστιτούτου είναι η σε βάθος αξιοποίηση ενός άλλου στρατηγικού πλεονεκτήματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που είναι η ύπαρξη υψηλού επιπέδου και διεθνούς καταξιώσεως ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Μέσω της εμπέδωσης των κανόνων της αξιοκρατίας και της αριστείας αλλά και χρηματοδοτικών πηγών από Ευρωπαϊκά προγράμματα τα Ιδρύματα αυτά μπορούν να καταστούν πόλοι καινοτομίας και επιστημονικής έρευνας διεθνούς κύρους, με αποτέλεσμα την δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας για την περιοχή.
Η σημερινή διοίκηση του Ινστιτούτου συνεχίζει το έργο αυτό (ετήσιο συνέδριο ΓΕΦΥΡΕΣ) και επεκτείνει την δράση και δικτύωσή του με αντίστοιχες οργανώσεις στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., πάντοτε με ανοικτές διαδικασίες σε μια κοινωνία ενεργών πολιτών. Στόχος μας οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να βρεθούν σε επίπεδα οικονομικής και μορφωτικής ανάπτυξης με αυτά της Ε.Ε. αλλά και να βρεθούν πρωτοπόροι με όραμα και νέες ιδέες σε θέματα τεχνολογίας, πολιτισμού και επιχειρηματικότητας.
Αθανάσιος Παπανδρόπουλος Φωκίων Ζαΐμης
Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας