Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Η Κομισιόν απαιτεί μεγάλο φόρο στο τσίπουρο

Ακόμη πιο τσουχτερό φόρο στο τσίπουρο και την τσικουδιά ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Αθήνα.

Η Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού́ συντελεστή́ φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική́ αλκοόλη. Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβάλλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής στο τσίπουρο και την τσικουδιά́ (περίπου 6% του κανονικού́ συντελεστή́ φόρου κατανάλωσης) όταν παρασκευάζονται χύμα από́ τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί́ ή παραγωγοί́ άλλων γεωργικών προϊόντων), σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ ο συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από́ αιθυλική́ αλκοόλη. Οι εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις που προβλέπονται από́ τη νομοθεσία της ΕΕ είναι ρητές και πρέπει να ερμηνεύονται αυστηρά.

Στην περίπτωση του τσίπουρου και της τσικουδιάς δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση από την Ελλάδα και ως εκ τούτου η ΕΕ θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία και ο φόρος κατανάλωσης και ότι επίσης ευνοείται ένα αλκοολούχο ποτό́ εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη.

Αυτό αποτελεί και παραβίαση της αρχής της ΕΕ όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών.
Η υπόθεση δεν είναι απλή αφού αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να δώσει ικανοποιητική απάντηση εντός δυο μηνών, η Επιτροπή́ μπορεί́ να παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

σχετικα αρθρα

8 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img