Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

Η Κομισιόν διαψεύδει δημοσιεύματα: Η Ελλάδα θα χρειαστεί λιγότερα από 86δις.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η Κομισιόν διαψεύσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι τα 86 δις που θα λάβει ως δάνειο η Ελλάδα μέσα από το νέο πρόγραμμα δεν είναι αρκετά. Η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, επιτρόπου για τα οικονομικά θέματα, Ανίκα Μπράιτχαρτ, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να μην χρειαστεί καν τα 86 δις.

Σημείωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και αναμένει περαιτέρω πληροφορίες. Δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι η κοινή δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου, μετά δηλαδή την έγκριση της συμφωνίας, αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που καλείται η χώρα να υλοποιήσει. Σε αυτό το σημείο χαρακτήρισε και ως απολύτως αναληθή τα δημοσιεύματα που θεωρούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί παραπάνω χρήματα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Ακολούθως εξήγησε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του τριετούς προγράμματος της Ελλάδας δεν θα ξεπεράσουν τα 86 δισ. ευρώ, τονίζοντας μάλιστα ότι θα χρειαστούν πολύ λιγότερα δάνεια, «εάν όλα πάνε καλά». Το εάν όλα θα πάνε καλά, ωστόσο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται η επιτυχής ρευστοποίηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων μέσα από ιδιωτικοποιήσεις και ροή κεφαλαίων, αλλά περισσότερο από όλα, η ανάκαμψη της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, προκειμένου να μην συνεχίσει η ύφεση. Υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί και θα έχει τις αντίστοιχες συνέπειες στην μη επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πάντως η ίδια εξήγησε ότι αν το ΔΝΤ συμμετάσχει με δικά του κεφάλαια και αν η Ελλάδα καταφέρει να επιστρέψει νωρίτερα στις αγορές, τότε τα χρήματα που θα χρειαστεί η χώρα από το τρίτο πακέτο διάσωσης θα είναι πολύ λιγότερα από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το τριετές πρόγραμμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων