Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Κομισιόν εξετάζει τη νομιμότητα του ουγγρικού δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι το προγραμματισμένο δημοψήφισμα της Ουγγαρίας σχετικά με το σχέδιο της ποσόστωσης εκ μέρους της ΕΕ για τους αιτούντες άσυλο ενδέχεται να βρίσκεται σε αντίθεση με τη συμφωνημένη στρατηγική για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης.

Η Ουγγαρία, της οποίας ο συνοριακός φράχτης υπογραμμίζει τη στάση της να κρατήσει μακριά τους μετανάστες, έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο για την υποχρεωτική εισδοχή συγκεκριμένου αριθμού μεταναστών που καταφθάνουν στην Ευρώπη, στο εσωτερικό της.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Viktor Orban ανακοίνωσε το σχετικό δημοψήφισμα, λέγοντας ότι θα είναι μια δοκιμασία για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Ο Orban στο μεταξύ έδωσε μια συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία δημοσιεύτηκε στην κυβερνητική ιστοσελίδα. Σε αυτή, ουσιαστικά, αναλύει το σκεπτικό να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Στις Βρυξέλλες τα εκτελεστικά όργανα της ΕΕ αμφισβήτησαν τη στάση της Ουγγαρίας, λέγοντας ότι έχουν ζητήσει διευκρινίσεις από τη Βουδαπέστη για το προγραμματισμένο δημοψήφισμα.

«Εμείς, βέβαια, αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς θα ενταχθεί (το δημοψήφισμα) στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που είχε συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Natasha Bertaud.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποφάσισαν ότι 160.000 μετανάστες θα αναδιανεμηθούν σε βάθος δύο χρόνων σε κάθε χώρα, σύμφωνα με ένα σύστημα ποσόστωσης. Το σχέδιο αυτό της ποσόστωσης συμφωνήθηκε κατά πλειοψηφία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, παρά την αντίθεση από την Ουγγαρία και άλλα ανατολικά κράτη. Τώρα, η Βουδαπέστη ισχυρίζεται ότι η απόφαση είναι εναντίον των κανόνων της ΕΕ.

«Έχουμε προσβάλει την απόφαση της ποσόστωσης στο Δικαστήριο (το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απόφαση αυτή έγινε με περιφρόνηση προς τους κανόνες της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, σε συνέντευξη Τύπου.

Γεγονός πάντως είναι πως αρκετές χώρες έχουν προχωρήσει στον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων από χώρες εκτός Ευρώπης.

Πηγή
Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων