Στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός οργανωμένου συστήματος καταπολέμησης της διαφθοράς. Αφού είπε πολλά και διάφορα, ως προς τις δράσεις που θα αναληφθούν, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια, ώστε να μην κατηγορεί κανείς την Ελλάδα ότι δεν έχει ένα πλέγμα δράσεων και μέτρων κατά της διαφθοράς….
Μάλιστα! Το θέμα είναι να μην μας κατηγορεί κανείς για κάτι που δεν έχουμε ή η ανάγκη για κάτι που θα έπρεπε να έχουμε;
Πάμε παρακάτω. Πρόσφατα διοργανώθηκε στην Ελλάδα το πρώτο Antifraud συνέδριο με θέμα «Η αντιμετώπιση του Φαινομένου της Απάτης», από το Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης-HellenicACFE. Συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες που έχουν διαδραματίσει διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση κρουσμάτων απάτης.
Το όλον θέμα πέρασε μάλλον στα ψιλά γενικώς και ειδικώς….
Όπως και οι δυο ενδιαφέρουσες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο. Η μια μάλιστα, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί έγινε μεταξύ συμμετεχόντων στο συνέδριο που κατά βάση ήταν στελέχη του χρηματοοικονομικού χώρου. Πρόεδρος, δε, του Ινστιτούτου, κρατήστε το αυτό, είναι ο κ. Π. Γεωργίου, Διευθυντής Τομέα Ειδικών Ελέγχων & Αντιμετώπισης Απατών Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την 12η παγκόσμια έρευνα κατά της απάτης που διενήργησε η Ernst & Young με την άποψη ότι η παρούσα οικονομική κρίση συμβάλλει στην αύξηση των φαινομένων διαφθοράς, συμφωνεί το 24%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι 16%. Το 68% των ερωτηθέντων του δείγματος στην χώρα μας, απάντησε ότι ισχύει πως στην Ελλάδα υιοθετούνται με μεγάλη συχνότητα πρακτικές δωροδοκίας και διαφθοράς, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης για το εάν υιοθετούνται πρακτικές απάτης στην χώρα τους, φθάνει μόλις το 22%. Το 80% συμφωνεί ότι «υπάρχει πολλή διαφθορά στην ελληνική κοινωνία», ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνεται μια αυξημένη προθυμία γα δωροδοκία, αφού το 50% πιστεύει πως οι πληρωμές για προσέλκυση νέων ή τη διατήρηση των υφιστάμενων εργασιών δύναται να δικαιολογηθούν.
Το 90% των επιχειρήσεων εμφανίζεται να υιοθετεί τακτικούς εσωτερικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσει την εναρμόνισή του με τις απαιτήσεις του νομικού/ ρυθμιστικού πλαισίου. Επίσης, ο πιο πιθανός τρόπος ανίχνευσης ενός περιστατικού απάτης είναι η ανώνυμη ειδοποίηση (43,3%) και έπεται με διαφορά ο έλεγχος της Διοίκησης (14,6%).
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου από την KPMG, έδειξε πως το 95% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία συντελεί στην αύξηση των κρουσμάτων απάτης. Το 43% θεωρεί ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται είναι εκτεθειμένη περισσότερο στην υπεξαίρεση. Το 58,5% εκτιμά ότι η επιχείρηση όπου εργάζεται είναι προστατευμένη καλά από περιστατικά απάτης και ελάχιστα το 19,5%. Το 55,2% απάντησε πως η εταιρία του έχει εγκατεστημένα antifraud συστήματα και το 33,3% όχι. Το 43,9% δηλώνει ότι τα συστήματα antifraud που έχει η επιχείρηση είναι εύχρηστα, αλλά ο 41,7% δεν γνωρίζει να απαντήσει. Η απόλυση (34,9%) και οι πειθαρχικές κυρώσεις (30,2%) είναι οι ενέργειες που δρομολογούνται από την επιχείρηση σε περιπτώσεις διαπιστωμένης εσωτερικής απάτης.
Ευτυχισμένο το 2013 κύριε Μαυραγάνη…..