Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow @Nakos_Ioannis
Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για την δεύτερη αξιολόγηση και το περίφημο κλείσιμο της από την Κυβέρνηση και τους Θεσμούς. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα στην ατζέντα ουσιαστικά θα γίνουν και συζητήσεις για την διευθέτηση και του δημόσιου χρέους, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι ίσως αυτό να αποτελέσει και το κύριο μέρος των ενεργειών της κυβέρνησης, δεδομένου του γεγονότος πως τα ‘’αγκάθια’’ της β’ αξιολόγησης θα επιφέρουν τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, το οποίο και θα πρέπει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κάπως να μετριαστεί.
Ο οδικός χάρτης προς την αξιολόγηση
Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί το γεγονός πως καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας και, πιο συγκεκριμένα, ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο, είχαμε έντονες διεργασίες και συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών έτσι ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύμπλευση απόψεων και συμφερόντων και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, οι καρποί αυτών των συζητήσεων, που πολλές φορές είχαν την μορφή τόσο φυσικής παρουσίας όσο και τηλεδιάσκεψης, θα αναζητηθούν σήμερα το απόγευμα, όπου και η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup θα προσπαθήσει να κάνει έναν πρόχειρο απολογισμό των συζητήσεων προκειμένου να ενημερώσει εκτενέστερα και τους Υπουργούς των Κρατών Μελών, για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και το κατά πόσο υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες ολοκλήρωσης της.
Ημερομηνία ορόσημο το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου
Όλα τα βλέμματα και όχι αδίκως έχουν πέσει πάνω στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπου, σύμφωνα και με τις συνολικές εκτιμήσεις οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων, αναμένεται να είναι ένα από τα σημαντικότερα των τελευταίων μηνών με πολλούς επίσης να εξάρουν την σημασία του λέγοντας πως θα αποτελεί ίσως μία από τις τελευταίες προσπάθειες να πεισθεί και το Δ.Ν.Τ. για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο στόχος είναι να βρεθεί μια συνολική συμφωνία στο Εurogroup, έτσι ώστε να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία τόσο για το καυτό ζήτημα της διευθέτησης της δεύτερης αξιολόγησης όσο και για το χρέος πράγμα που εκ των πραγμάτων ίσως δώσει το ένα ακόμη μικρό χρονικό περιθώριο για επιπλέον ημέρες διαπραγμάτευσης, που όμως δεν θα ξεπερνά τον ένα μήνα.
Χρέος=μέτρα
Τώρα όσον αφορά το Χρέος της Ελλάδα, δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος πάνω στην Γη (πλην των κομμουνιστών) που να μην συμφωνεί ότι για να μπορέσει να πάρει κάποια θετικά μέτρα για το Χρέος η Ελλάδα, θα πρέπει να προβεί σε εκ νέου μέτρα για το εγγύς μέλλον. Η μορφή αυτών των μέτρων αναμένεται να είναι βραχυπρόθεσμη, ενώ αυτό το οποίο μέχρι και την τελευταία ημέρα και ώρα της διαπραγμάτευσης αναμένεται να αποτελέσει ‘’βραχνά’’ στις συζητήσεις, αποτελεί η πρόταση του Δ.Ν.Τ. για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Εδώ είναι και το σημείο τομής και διαχωρισμού της θέσης του Ταμείου από τους Ευρωπαίους, καθώς να υπενθυμίσουμε πως το Δ.Ν.Τ. ζητάει πιο δραστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αναφέροντας σε κάθε ευκαιρία πως με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν διασφαλίζεται η βιώσιμη πορεία του Χρέους για την Ελλάδα.
Τα αγκάθια
Νομίζω πως ήρθε η ώρα να μπούμε και στο ‘’ψητό’’ της υπόθεσης, που δεν είναι άλλο από τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, και που ορθώς αναφέρονται και ως ‘’αγκάθια’’ που καθυστερούν και ‘’ματώνουν’’ την πορεία των συζητήσεων.
Αρχικά, το μεγάλο πρόβλημα που έχει διαπιστωθεί γύρω από τις προθέσεις των δανειστών μας, έγκειται στο γεγονός πως οι αλλαγές που εκείνοι προτείνουν στις εργασιακές σχέσεις δείχνουν να προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση, η οποία αντιδρά και βλέπει στο εγγύς μέλλον το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας ενδεχόμενης απόφασης να της χτυπάει για τα καλά την πόρτα.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τα εργασιακά ζητήματα, έχουμε προτάσεις των δανειστών που ενδεικτικά αφορούν:
Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Εισαγωγή του λεγόμενου ‘’lock out’’ – ανταπεργία για περιορισμό της κατάχρησης των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Και στις δύο προτάσεις-άξονες εργασίας των Θεσμών η κυβέρνηση έχει απαντήσει αρνητικά και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια ταύτιση απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Ενώ η απαίτηση για του Δ.Ν.Τ. για νέα δημοσιονομικά μέτρα αν δεν αλλάξουν και πολλά για το θέμα του Χρέους, μαρτυρούν πως θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για το συγκεκριμένο Εurogroup.
Επιπροσθέτως, ένα ακόμη ‘’αγκάθι’’ που έρχεται για να μπερδέψει επιπλέον τα πράγματα, είναι και εκείνο που αφορά την Ενέργεια και τα ενεργειακά ζητήματα εν γένει. Τα προβλήματα προκύπτουν από τις προτάσεις των δανειστών που αφορούν τις δημοπρασίες της ΔΕΗ προς προμηθευτές, ενώ αξίζει να αναφερθεί και μια μικρή πρόοδος όσον αφορά τις αγορές ηλεκτρισμού-φυσικού αερίου.
Αυτό που ουσιαστικά αποτελεί και το πρόβλημα όσον αφορά την ενέργεια είναι πως υπάρχουν προτάσεις για αύξηση των ποσοτήτων που θα διαθέτει το 2017 η ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών σε τρίτους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ανοίξει η αγορά και που αντιδρά η Κυβέρνηση αναφέροντας πως μια ενδεχόμενη τροποποίηση θα δημιουργούσε στρεβλώσεις.
Χαμηλές προσδοκίες
Θεωρητικά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αποτελεί μία σημαντική προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε πολλαπλά ζητήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα μας και που με μια ενδεχόμενη διεκπεραίωση τους θα μπορέσει να εξευρεθεί μια κάποια σταθερότητα και ελπίδα για το εγγύς μέλλον. Πρακτικά όμως θεωρώ πως δεν θα πρέπει να κρατάμε και μεγάλο καλάθι για τα όσα θα συμβούν, καθώς μέχρι και σήμερα υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο τραπέζι που δυσχεραίνουν τόσο την πορεία των διαπραγματεύσεων όσο και τις πιθανότητες επιτυχούς ολοκλήρωσης της με θετικά οφέλη για την Ελλάδα. Διότι θα κλείσει η αξιολόγηση, το θέμα είναι πως και τι θα κερδίσει ή θα χάσει η Ελλάδα από αυτήν.