Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Η Κωνσταντοπούλου… προξενεύει τον Βαρουφάκη στη ΛΑΕ

Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης

Η χθεσινή ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΛΑΕ έκρυβε και μια έκπληξη: την εξόχως… τιμητική αναφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη, που τον ανέφερε στη λίστα των βουλευτών που είπαν το μεγάλο ΟΧΙ στη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η αναφορά δεν έγινε εν κενώ, αλλά προετοιμάστηκε από την ίδια. Μία μέρα πριν τη χθεσινή συγκέντρωση, δηλαδή τη Δευτέρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσυπέγραψε με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τους κ. Ζαν – Λυκ Μελανσόν (ηγέτης του γαλλικού Μετώπου της Αριστεράς), Όσκαρ Λαφοντέν (αριστερός σοσιαλδημοκράτης, ηγετική φυσιογνωμία του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) και Στέφανο Φασίνα (Ιταλός βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) κείμενο που καλεί στην εκπόνηση Σχεδίου Β για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πηγές που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν καλά, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε κάνει επανειλημμένα προσπάθεια να μιλήσει με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ). Όμως ο πρόεδρος της ΛΑΕ δεν ανταποκρίθηκε. Δήλωσε ευγενικά στον κ. Βαρουφάκη ότι θα έχει την υποστήριξή του σε τυχόν απόπειρα να ασκηθούν εναντίον του διώξεις, αλλά δεν βλέπει να υπάρχει έδαφος για πολιτική συστράτευση. Αποτέλεσμα αυτής της δυστοκίας ήταν οι έκδηλες πικρίας δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη ότι δεν θα συμμετάσχει ούτε θα υποστηρίξει κάποιον στις εκλογές.

Ωστόσο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε διαφορετική γνώμη… Με την προαναφερθείσα πρωτοβουλία έβαλε τον κ. Βαρουφάκη από… το παράθυρο και τον τοποθέτησε -εμμέσως πλην σαφώς- στο «κάδρο» των συνεργαζόμενων με τη ΛΑΕ.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι δύο: Πρώτον, μεταπείσθηκε ο κ. Λαφαζάνης ή η Ζωή «προσπέρασε» τη γνώμη του; Δεύτερον, η χθεσινή αναφορά στον Γιάννη Βαρουφάκη έχει την έγκριση του ιδίου; Η σημασία των ερωτημάτων είναι προφανής: Είναι διαφορετικό αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει μια προσωπική ατζέντα συμμαχιών που δεν συμπίπτει με την πολιτική συμμαχιών του Παναγιώτη Λαφαζάνη και διαφορετικό αν ο Γιάννης Βαρουφάκης προσεγγίζει τη ΛΑΕ με τη σύμφωνη γνώμη του Παναγιώτη Λαφαζάνη – οπότε η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναλαμβάνει να αποενοχοποιήσει τη σχέση της ΛΑΕ με τον Βαρουφάκη…

HTML tutorial

Σημείωση

Θα βρείτε το πλήρες κείμενο του Σχεδίου Β για την Ευρώπη στο παρακάτω link:
http://www.thepressproject.gr/article/81297/Auto-einai-to-Sxedio-B-ton-Baroufaki-Konstantopoulou-Melanson-kai-Fasina

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων