Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τη ρατσιστική βία

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Χτες το βράδυ, στις 9 περίπου η ώρα, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους των Χανίων, την οδό Δασκαλογιάννη, ένα δρόμο με εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και μπαρ και μάλιστα σε ημέρα αργίας, τέσσερα τουλάχιστον άτομα πραγματοποίησαν άγρια και απρόκλητη επίθεση εναντίον ενός 43χρονου γιατρού που υπηρετεί στο νομό Χανίων. Είχε προηγηθεί η εξύβριση ενός μετανάστη από τους ίδιους δράστες σε παρακείμενο σημείο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του θύματος δεν είχε προηγηθεί κάποιο επεισόδιο μεταξύ του ίδιου και των δραστών, ούτε καν κάποια στιχομυθία. Οι δράστες περικύκλωσαν το θύμα, το χτύπησαν στο κεφάλι με ένα ξύλινο στυλιάρι (το οποίο προφανώς έφεραν μαζί τους για τους σκοπούς της επίθεσης) και συνέχισαν να τον χτυπούν και πέσμένο στο έδαφος. Κατά άλλους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες της επίθεσης αρχικά μπήκαν με το αυτοκίνητο τους σε έναν πεζόδρομο, ενώ πριν την επίθεση είχαν αφήσει το αυτοκίνητο παρκαρισμένο στην είσοδο ενός ιδιωτικού πάρκιν, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν τρία άτομα, τα οποία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το γεγονός είναι πάρα πολλά και εξόχως πολιτικά.

Από πού ορμώμενοι οι δράστες θεώρησαν ότι μπορούν να καθυβρίζουν και να επιτίθενται δημοσίως εναντίον διαφόρων ατόμων και μάλιστα στο κέντρο μιας επαρχιακής πόλης; Τί τους έκανε να θεωρούν ότι το να μπουν με το αυτοκίνητο σε ένα πεζόδρομο και το να παρκάρουν αποκλείοντας την είσοδο ενός πάρκινγκ δεν θα τραβούσε την προσοχή πάνω τους; Που βρέθηκε το ξύλο που χρησιμοποίησαν στην επίθεση εναντίον του γιατρού;

Τα ερωτήματα αυτά αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση. Τέτοια φαινόμενα (που δεν είναι πρώτη φορά που παρατηρούνται στη συγκεκριμένη πόλη) δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μια συντεταγμένη πολιτεία. Η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως. Πέρα από την παραδειγματική τιμωρία των δραστών – η πράξη των οποίων είναι ο ορισμός της αντικοινωνικής συμπεριφοράς – θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος ποιοί παρείχαν στους δράστες την ασφάλεια να οργανώνουν τέτοιες επιθέσεις στο κέντρο μιας πόλης στις εννιά η ώρα το βράδυ. Το περιστατικό φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο. Υπάρχει μήπως παρακράτος το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ελέγξει; Αν ναι θα πρέπει να το γνωρίζουμε, να ζητήσει η Κυβέρνηση την συνδρομή των δημοκρατικών πολιτών.

Τα ερωτήματα όμως αφορούν και τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές των Χανίων. Είναι τα Χανιά μια πόλη όπου μπορεί ο καθένας να οργανώνει και να πραγματοποιεί επιθέσεις, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει μέτρα για την προστασία του από την αναγνώριση και τη σύλληψη; Είναι μια πόλη όπου μια ομάδα ατόμων μπορεί να περιφέρεται ανεξέλεγκτα με ένα αυτοκίνητο, μπαίνοντας σε μονόδρομους και παρκάροντας όπου βρει, όσο εξυβρίζει και προπηλακίζει μετανάστες και ντόπιους; Η ομάδα ΔΙΑΣ που συνήθως βρίσκεται στα 500 μέτρα από την περιοχή που συνέβη το επεισόδιο τί έκανε εκείνη την ώρα; Πώς είναι δυνατό στην ίδια περιοχή (αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων) να συμβαίνουν κατ’ επανάληψη παρόμοια επεισόδια εδώ και χρόνια, σε μια πόλη που σχεδόν όλοι ξέρουν όλους; Ας ελπίσουμε η δίκη να φωτίσει έστω κάποια από τα ερωτήματα αυτά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων